Edu spodek - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Edu spodek

 

Czas czytania: ~2 min


3KYTOrHD8Gt93iPClKGodfp1HfBp8ElUTDzxpsEm16i2lwiArdnDEu63hlpS_tschumi-le-rosey.jpg
Szwajcarskie instytucje edukacyjne stawiają nie tylko na wysoki poziom nauczania, ale także architektury. W lutym tego roku w kampusie Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne otwarte zostało zaprojektowane przez SANAA Rolex Learning Center, a Institut Le Rosey przygotowuje się do budowy nowego centrum sztuk performatywnych. Zamknięty, międzynarodowy konkurs na jego projekt wygrała pracownia architektoniczna Bernarda Tschumiego. Na cześć założyciela szkoły, Paula Carnala, nowy budynek będzie nosić nazwę Carnal Hall.
FLuHN4Scr93a1PpTYOBr7xa4og48W5cJxgsU56mnavHwJaYP2o5DBT9KHwTq_tschumi-le-rosey-3.jpg
Istniejący od 1925 r. Institut Le Rosey to ceniona szkoła z internatem, uważana za jedną z najbardziej prestiżowych instytucji edukacyjnych w Europie. Wśród jej wychowanków jest wielu dyplomatów, biznesmenów i członków rodów królewskich. Ważnym elementem programu edukacyjnego instytutu są zajęcia artystyczne – działają przy nim trzy orkiestry, dwa chóry, kilka zespołów teatralnych, prowadzone są także warsztaty fotograficzne i pracownie artystyczne.

Letni i jesienny kampus Le Rosey położony jest nad brzegiem Jeziora Genewskiego, w Rolle (zimą szkoła przenosi się do kampusu w Gstaad). To zespół niskich budynków o spójnej, tradycyjnej architekturze, z mansardowymi dachami. W tym otoczeniu kluczowym problemem stało się dla architektów połączenie tradycji i nowoczesności tak, by rozbudowując kampus, stworzyć dialog między tradycją i nowoczesnością, a także zapewnić warunki atrakcyjne dla nowych pokoleń uczniów.

Zwycięska propozycja zakłada wzniesienie budynku w formie niskiej kopuły pokrytej okładziną ze stali nierdzewnej, pod którą wydzielone zostaną niezależne strefy dla poszczególnych części programu: sala koncertowa na 800 miejsc (główne pomieszczenie nowego budynku), teatralny „black box”, sale konferencyjne, centrum edukacyjne połączone z biblioteką oraz sale ćwiczeń muzycznych i artystycznych. Znajdzie się pod nią miejsce także dla pomieszczeń relaksacyjnych oraz restauracji i kawiarni. W powierzchni kopuły wycięte zostaną „otwory” mieszczące tarasy, z których będzie się roztaczał widok na jezioro.

Budynek będzie ulokowany przy reprezentacyjnym wejściu na teren kampusu, stając się nową wizytówką kompleksu szkolnego i całego regionu. Jego forma będzie architektoniczną interpretacją górzystego krajobrazu okolic Rolle, ale zastosowanie kształtu kopuły ma także bardziej praktyczny cel – ma zminimalizować zewnętrzną powierzchnię obiektu, działać jak „tarcza” termiczna odbijająca promienie słoneczne i chroniąca przed przegrzaniem oraz niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, a także zmaksymalizować powierzchnię wnętrza przy użyciu jak najmniejszej ilości materiałów.

Zobacz projekt SANAA
l5T14jyTutXrZLFxKkfzIH4fKBmvRnjXKDVk9GEJ2PGS166NRSwRoFzgZwcj_tschumi-le-rosey-4.jpg
9i74m0InIpjtMJrxNXdSJ9LgYFEhItUFirvqnBjTJpU1UAfzlOb7AWg1clIJ_tschumi-le-rosey-5.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera