Eko bez kantów - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Eko bez kantów

 

Czas czytania: ~2 min


AiqwOz66nwS99QsS4JDoOvTRBtsBRK2lkWRDRWt2zQtT1rTeRfKQNgoY9V4c_ordos1.jpg
Domy ekologiczne kojarzą się głównie z formą koperty słonecznej – sześcianu ze ściętym jednopołaciowym dachem, który ma na celu utworzenie mniejszej elewacji północnej i opływowego kształtu chroniącego przed wiatrem i zimnem. A jeśli już forma ta jest zmieniania to nieznacznie i zazwyczaj budynki te nabierają kształtu sześcianu z niewielkimi modyfikacjami. Projektanci z Chin udowadniają, że tak nie musi być. Dom mieszkalny o nazwie „(X) for ORDOS 100” zaprojektowany przez grupę chińskich architektów (Daniel Holguin, Issei Suma, Perla Pequeño, Joanna Park Sohn, Christopher Chan, Nicole Rodríguez, Masayuki Sono) charakteryzuje się obłym kształtem. Kanty i mocne linie są jedynie dodatkiem do całej bryły. Projektanci chcieli utworzyć obiekt dynamiczny, z wieloma tarasami, które umożliwią obserwowanie okolicy z różnych poziomów. Budynek jest wykończony czarną cegłą, którą przebijają białe kwadratowe plastry. Mimo pozornego zamknięcia wnętrze jest doświetlone przez różnego rodzaju patia, które zapewniają także cyrkulację powietrza z zewnątrz do wewnątrz i na odwrót. Czarna elewacja oraz różne grubości ścian ograniczają przenikanie ciepła z zewnątrz i tworzą sfery buforowe tam, gdzie jest to konieczne. Podstawą projektu było zapoznanie się z tym, w jaki sposób można wykorzystać modułowość cegieł. Omówiono jej wszystkie cechy: gęstość, teksturę, kruchość i na tej postawie zaczęto dopasowywać materiał do dizajnu obiektu. Przez utworzenie matrycy stworzono system, według którego sukcesywnie można zmieniać właściwości budynku i adaptować je w dowolny sposób aż do uzyskania elastycznego rozwiązania odpowiedniego do projektu. Nietypowe rozbicie bryły tarasami na różnych poziomach prowadzi do utworzenia miejsc o zróżnicowanej atmosferze, które mogą mieć największe znaczenie w warunkach mieszkalnych tego obiektu.
EkcS3TgnFL1gbS5e96M7chjBM4X4e29jw3dEYpc0JXbiMiEBrCdlIKGArMMp_ordos2.jpg
O0vQl6NyNv3lUU9TSutRZrmCVdZtyxWcmUSebH8FYNzIMsxHsKPHXIGAlY88_ordos3.jpg
sOGlgMspHpx5yaB4udDRuZl4xgTLD9p4IV6udYnAZEBWVVP85rURK7Umc7lP_ordos4.jpg
FWnFgI5QqciUmksa2FJ3cno8VioRVeRwLIIOpi3vB3f5tWGw8ym4MKQfdszu_ordos5.jpg
nJBVdgMrkLMn574EwE4rSfziGGRYC2gMh4D8ZfTMly7igx6ef3wTD93dQF14_ordos6.jpg
pBvXrKZoRLvKPjk8mpo4QLiO23J1IjMjnQmms7zXnYobpWCfPci7VLedL7sH_ordos7.jpg
BgkFs95ZgYEXxpIq2TRSA5vm4vFeeF91UghgFE1dn4AfEmmM9kfCXb1h4yRp_ordos8.jpg
FazPWb4FALU3elqsNTiWGQkAOnDnnbD3jSaHwUy2dm42vAbyCOiulZCRUdB5_ordos9.jpg
9yJv9DZ5c83EqEXWZGK141PArk6u3JkQKlS8sOZ3Y8lfmrasmcqusInBobcG_ordos10.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera