Spiralna zachęta - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Spiralna zachęta

 

Czas czytania: ~2 min


SDlNjyBPUW5qRquMJmLnEEklD1WvrIa0N8oVJvYc9kPtX8iXrSeV0KMmbR3L_dalarna-media-arena.jpg
Do zdobywania wiedzy trzeba dziś ludzi zachęcać. Dlatego właśnie budynki bibliotek – sprowadzane niegdyś do funkcji opakowania na regały pełne książek – obrastają w dodatkowe funkcje i atrakcyjne architektonicznie formy. Nawet, jeśli są to biblioteki uczelniane, do których student i tak przyjść musi. „Dalarna Media Arena” to nazwa nowej biblioteki Uniwersytetu Dalarna w Falun w Szwecji. Nazwa adekwatna do treści, bo budynek ma znaczenie większe ambicje niż bycie po prostu książnicą. Projekt został wybrany w konkursie i przedstawia wizję wielofunkcyjnego centrum kulturalno-edukacyjno-naukowego, będącego ośrodkiem międzynarodowej, interdyscyplinarnej współpracy i przyjazną dla wszystkich mieszkańców miasta przestrzenią publiczną. Zwycięska koncepcja jest owocem współpracy duńskiej pracowni ADEPT i japońskiej Sou Fujimoto Architects, wspomaganych przez zespół doradców, w którym znaleźli się architekci z niemieckiej pracowni Topotek1 oraz dwóch duńskich biur: Rambøll A/S (Dania) i Bosch & Fjord (Dania). Projekt obejmuje budynek biblioteki o powierzchni 3 tysięcy metrów kwadratowych i przylegający do niego plac, które stanowić będą część kampusu Uniwersytetu Dalarna. Jak sami autorzy podkreślają, ich koncepcja jest reinterpretacją biblioteki, która staje się dzisiaj wielofunkcyjnym centrum adresowanym do studentów i wykładowców, a także lokalnej społeczności. Dzięki szerokiemu wachlarzowi aktywności, razem z placem stworzyć ma kolejną ważną lokalizację w mieście – miejsce spotkań atrakcyjne zarówno dla studentów i pracowników kampusu, jak i odwiedzających z zewnątrz. Biblioteka pomyślana została jako „spirala wiedzy”. Naturalne wzniesienie terenu kontynuowane jest w budynku w postaci rampy, która, skręcając się spiralnie, otacza wewnętrzną przestrzeń – serce biblioteki ułatwiające orientację w przestrzeni. Taka organizacja umożliwiła również wykreowanie miejsc do pracy i nauki o różnym charakterze – od otwartych, po zaciszne nisze. Nowy budynek, mimo wyrazistego, indywidualnego charakteru, ma jednocześnie tworzyć spójny związek z zastanymi zabudowaniami kampusu. Z otoczeniem integrować go będą drewniane elewacje, nawiązujące do lokalnej tradycji budowlanej, w której drewno jest podstawowym materiałem konstrukcyjnym. Integralną częścią projektu jest Dalarna Media Plaza – plac przed budynkiem biblioteki. Dotychczasowy parking stanie się nową przestrzenią publiczną z „wyspami” różnych aktywności. Program placu jest z założenia elastyczny i będzie sukcesywnie tworzony przez samych jego użytkowników. Architekci zakładają jedynie, że będzie on łączył funkcje rekreacyjne i ciekawą małą architekturę, tworząc reprezentacyjne przedpole biblioteki. Ma on również zjednać sympatię okolicznych mieszkańców dla nowego budynku i w ten sposób ułatwić zintegrowanie go z życiem miasta. ADEPT i Sou Fujimoto współpracowali już wcześniej nad projektem konkursowym biblioteki Deichmanske w Oslo. Wizualizacje: ADEPT
QNWSvJ8NjzUNK6sgrcLT1oXOHXkNZJTRzxXqpVbrIozlQA2bN8qGp30fXmFi_dalarna-media-arena-2.jpg
Nx8U6gnBxZFjLeXWQtTsdmKGF1LZphVcRKskDmGObVxvMCOcUfp4se8k6W36_dalarna-media-arena-3.jpg
FE370LAenGkHnRaAbi3hjvbKrMkjTaLtYi5k589DbE0TCEOts6ZCSP4nw0hf_dalarna-media-arena-4.jpg
8uQC8QaZsNCvG8bbzIkbrnt78TL3EUvObN8fTGaZrEuZ5UM1q8qMlHOcC8GC_dalarna-media-arena-5.jpg
SFJArGOAXAQEa28N2iYrcHPk6jZDWl0XdbVDOv6EY2phKUDCDno44XThQJqX_dalarna-media-arena-6.jpg
vi3Qa3ksxc9hbsvBOleMBoMH9eiZEpoWW6mcB2mlENUYhyxbLsC18Jdz0iSu_dalarna-program-organisation.jpg
OpnPkntdnCzyeyedjzSbIPZltXkTFx9dopw8G4OhSOsbzTsJbL4SYrSbm612_dalarna-south-and-west-elevations.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera