Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Eko lab

 

Czas czytania: ~3 min


paqOvx6DsFJBDAPKvF4kJtReJox3GFKNtedaLoFSFaXqHAaoqNZLf1t3ZYFM_naturvidenskabens-hus.jpg
Jak zachęcić młodych ludzi do zdobywania wiedzy? Najlepiej dać im możliwość samodzielnego odkrywania świata i eksperymentowania. Na taki sposób obcowania z nauką stawiają Duńczycy. W miasteczku Bjerringbro od kilku miesięcy działa specyficzne „laboratorium badawcze” nauk przyrodniczych – „Naturvidenskabens Hus”. Projektując je architekci z kopenhaskiej pracowni NORD postanowili wykorzystać okazję i „przemycić” dodatkową porcję wiedzy – budynek odkrywa przed użytkownikami swoje techniczne „wnętrzności” zapoznając ich z zagadnieniami ekologicznej architektury. Twórcom Naturvidenskabens Hus przyświecała myśl Alberta Einsteina, który mawiał, że nigdy nie uczy swoich uczniów, a jedynie stara się stworzyć warunki, w których będą mogli uczyć się sami. Konkurs na projekt tej wyjątkowej „pomocy naukowej” rozstrzygnięty został w 2007 r. Swój projekt architekci porównują do latarni morskiej: „Monolityczny cylinder, ulokowany na zboczu wzgórza w północnej części Bjerringbro, obłożony jest przede wszystkim profilami szklanymi, których wygląd zmienia się w zależności od ilości światła”. Obok domu powstać ma jeszcze „Ogród Nauk Przyrodniczych”, stanowiący zewnętrzną przestrzeń edukacyjną otwartą dla publiczności. Morten Rask Gregersen, partner w NORD Arikitekter, wyjaśnia: „Naszą główną ideą było stworzenie obiektu o charakterystycznej formie zewnętrznej i wnętrzu demonstrującym, jak działa współczesny budynek. Właśnie dlatego tak wiele instalacji zostało wyeksponowanych, a główne pomieszczenie techniczne udostępniliśmy zwiedzającym. Wokół budynku umieszczono monitory, na których prezentowane jest, jak wygląda zużycie energii, produkcja dwutlenku węgla oraz akustyka. Budynek jest wyposażony w system ogrzewania geotermalnego, które może także działać jako klimatyzacja, a jego instalacja jest zagłębiona 50 metrów poniżej poziomu gruntu. Kiedy ciepło ziemi okazuje się niewystarczające, można je wspomóc dodatkowo miejskim systemem ogrzewania. Budynek o powierzchni 2 tysięcy metrów kwadratowych jest wentylowany w sposób naturalny i tylko laboratoria oraz audytorium wyposażone są w wentylację mechaniczną. Woda deszczowa zbierana na dachu jest wykorzystywana do spłukiwania toalet. W konstrukcji budynku, w maksymalnym stopniu wykorzystano materiały, które będzie można później przetworzyć i ponownie zastosować – szklaną fasadę, stalowe kratownice i ściany z płyt gipsowych. Wprowadzono także automatyczny system ekranów słonecznych, które minimalizują nagrzewanie budynku podczas upałów. Założeniem projektu eksperymentalnego domu jest całkowite wyeliminowanie dodatkowych źródeł energii. Wkrótce zostanie on uzupełniony o kolejne systemy służące pozyskiwaniu energii ze źródeł odnawialnych – min. z wiatru i słońca – które będą instalowane w otaczającym budynek ogrodzie. Zintegrowanie ich z konstrukcją domu, wiązałoby się z dużymi kosztami ewentualnej wymianą instalacji, w tej sytuacji zaś można je będzie dołączać i odłączać w dowolnym momencie. Całkowite roczne zużycie energii w budynku wynosi około 95kWh na metr kwadratowy.”. Centrum Nauk Przyrodniczych Projekt: NORD Architects, Kopenhaga Klient: Fonden Naturvidenskabernes Hus Fudatzorzy: Realdania, Viborg Kommune, Poul Due Jensens Fond, mfl. Lokalizacja: Bjerringbro, Denmark Projekt i realizacja: 2007 - 2009 Powierzchnia: 2560 m² Budżet: 46.300.000 DKK Inżynieria: Cowi a/s, Riisøe Rådgivende Ingeniør, Svend Ole Hansen ApS – Arup Architektura krajobrazu: Charlotte Skibsted, Landskabsarkitekt MDL MAA Fot: NORD Arkitekter/Adam Mørk
BbJQpOqUhfXblUNLpI8h3XZs6mB4117uVnIvLVrfJ7IG7eHfkjZkZnU3QHza_naturvidenskabens-hus-2.jpg
bYDctjTgChYLaE16SJnGGH3XTiqZuOzE4fP8b8WhaY4elHczkcX0MI77pj5R_naturvidenskabens-hus-3.jpg
OrH135B0C6L29JM4xlfFM9BFU6ReTnnTJNPJBy0LyYDsGrfBfNcw0Dd2NLUg_naturvidenskabens-hus-4.jpg
UyNXQoZVNxrlKvnk1q4GNyW6oS9NRduKpK7oSr1WAAberuGUCk7i5EQnNiGL_naturvidenskabens-hus-5.jpg
KGunnvOVQJMQtxrHoQk3sgJPyjxvYDyqwgIDolQT2G3zVYYuqoI1QVprk6r0_naturvidenskabens-hus-6.jpg
A3AcW0x6699hb4SHAMTDHQGkaUpp7jQhvA2KZQKL6veArsEsiY5QJH94wvAI_naturvidenskabens-hus-7.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera