Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Księgarnia na miarę XXI wieku

 

Czas czytania: ~1 min


Okoliczny krajobraz oraz mosty znajdujące się w otoczeniu były inspiracją niecodziennej aranżacji księgarni zaprojektowanej przez studio XL-Muse

 

86zLBX4DOy8k0yIWwhIK34FXaclXLNQ993RoOvKyT33AmKoXw8tFWxuTDdmN_tunel0.jpg

Niezwykła księgarnia, która wygląda jak tunel to projekt studia XL-Muse. Inspiracją do powstania wnętrza był okoliczny krajobraz oraz mosty znajdujące się w otoczeniu. Tunel wykonany z półek na książki unosi się nad czarną podłogą, której zadaniem jest ewokowanie wody.

hJvB4ME69qjArti0cLu9J5JgFvDlPLO1ZrkCZs5FeVsw9ug8TEKty7Ew6U1q_tunel2.jpg

Źródłem światła jest zygzakowaty pas znajdujący się u szczytu tunelu. W momencie włączenia świateł odbija się on w podłodze i tworzy obraz lekko nieregularnej rzeki.

Zobacz nowoczesną księgarnię


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera