Bez granicy - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Bez granicy

 

Czas czytania: ~2 min


K2UTjJgfV3Y3lJYlfRzoiiHjZMPWTTtpdYvsWCT9an258cgvdwDtH6YI1GEn_shopping-pillow-terraces.jpg
W stolicy Słowenii powstać ma budynek obłożony poduszkami. Zielonymi. To „Shopping Pillow Terraces” – nowy projekt OFIS Arhitekti, łączący centrum handlowe i apartamentowiec. Tworzące bryłę budynku tarasy, zamiast balustradami, otoczone będą szerokimi, nieregularnymi trejażami obrośniętymi pnączami. Dzięki nim budynek w naturalny sposób pogodzi dwie strefy, między które zostanie wstawiony – park i miejską zabudowę. Dodatkowym łącznikiem między tymi opozycyjnymi światami będzie „wycięty” w budynku, wysoki na dwie kondygnacje pasaż zapewniający komunikację między ruchliwą arterią z jednej strony, a parkiem i głównym deptakiem handlowym Lublany z drugiej. Ze względu na różnicę poziomów miedzy ulicą i parkiem, budynek będzie miał dwa skomunikowane z sobą partery. Siedmiokondygnacyjny obiekt będzie w całości skomponowany z plastycznie ukształtowanych tarasów. Zróżnicowanie wysokości bryły na część cztero- i siedmiokondygnacyjną zapewnić ma łagodne przejście między niską historyczną zabudową od strony parku a rozbudowanym niedawno gmachem poczty na przeciwległym skraju działki. Tarasy zapewnią także piękny widok na stare miasto i zamek, a największy z nich – dach czwartej kondygnacji – służyć będzie jako kawiarniany ogródek. Dostęp do prywatnych tarasów będą mieli wszyscy mieszkańcy apartamentów. Pierwsze cztery kondygnacje Shopping Pillow Terraces przeznaczone są na program komercyjny – mieścić się tutaj będą centrum handlowe, restauracje i kawiarnie o łącznej powierzchni 5,5 tysiąca metrów kwadratowych, trzy kolejne natomiast – na apartamenty o łącznej powierzchni 3,2 tysiąca metrów kwadratowych. Jak wyjaśniają architekci, dzięki zastosowaniu zieleni na elewacjach szata budynku – jak moda – będzie się zmieniała co sezon: zimą będzie on srebrny, czasami pokryty śniegiem, wiosną i latem – zielony, obsypany gdzieniegdzie kwiatami, jesienią zaś – różnokolorowy. Shopping Pillow Terraces został zaprojektowany dla firmy LE nepremicnine. Budowa ma się zacząć w przyszłym roku i kosztować około 20 milionów euro. Zespół projektowy: Rok Oman, Spela Videcnik, Janja del Linz, Janez Martinčič, Katja Aljaz, Andrej Gregorič, Verena Sahel.
7Y0VtVlZgH3A8ulYg1TFGX6e9IBqOgJBZ9u4GRv4p04gpcmYChm7laMfgOSa_shopping-pillow-terraces-2.jpg
iINC8nIjkrqA3w7UVB9oWyD8b1QP1Bqj3vRlfKxj66VLIbHKKuVYwJhtvG4s_shopping-pillow-terraces-3.jpg
ukyVfoeiEwTxXWuf4WMC4prwYaFbyRLZ4L9rMU8olFEcnBj8PK0ogBuYtU3w_shopping-pillow-terraces-4.jpg
iIarjPoF95FD9dX1s1Uo1WCAtDpOQ6DfJR7R8qiRz8MEq13PnSX7so7b91AX_shopping-pillow-terraces-5.jpg
YJhzRosMNUVkXSGj0ImVqkvqfZnlLdusJi1Hyay3HF4DLGfpb3zDCQsXpAv4_shopping-pillow-terraces-6.jpg
k1RDVEIq7faIJp5uvZT47qqjFXuxsziDhIpCRlSNmwcb16YrjT5XpPebEe31_shopping-pillow-terraces-7.jpg
czBi1XlZlFXnLXj0rQ71OsEw07ZOIA7FQ7h9ksmFUXaKvM0m8TeWLbeuIEh3_shopping-pillow-terraces-8.jpg
B5vSz5yciXjnspnJYMh47IoUCcKWOGMakzttJSiunwiKgF9jgRKKJLOKwFop_shopping-pillow-terraces-9.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera