Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Meczet na zielono

 

Czas czytania: ~2 min


GKqc8rRvaR5gDNAys6ZpDXC1sJiH68E5acI9Zm0joMmvvYzaKuq8sBSRMpGu_zielony-meczet.jpg
Zmiany społeczne i ekonomiczne oraz zwycięski pochód ekologii, która podbija kolejne dziedziny życia, nie mogą pozostać bez echa w budynkach sakralnych. Żeby nie poddać się marginalizacji, także one muszą stawić czoła nowym wyzwaniom. Z takim zadaniem skonfrontował architektów konkurs „Budynek: problem czy rozwiązanie?” organizowany przez organizację Faith in Place, którego celem było wspieranie kreatywnego projektowania obiektów religijnych poprzez wykorzystanie i adaptację istniejących obiektów. Za najlepszą koncepcję w kategorii budynków wolnostojących jury uznało Zielony Meczet autorstwa zespołu Onat Oktem, Ziya Imren, Zeynep Oktem i Uri Tzarmotzky. Autorzy zwycięskiej pracy wyszli z założenia, że skoro od czasów ottomańskich budynki meczetów absorbowały wiele różnych funkcji, przestając być wyłącznie miejscami kultu, logicznym rozwiązaniem będzie zaprojektowanie nie tylko meczetu, ale całego kompleksu religijnego sprzyjającego społecznej aktywności i wzajemnej pomocy, a przy tym ekologicznego. Na zespół Zielonego Meczetu składać się ma główny budynek świątyni, a także biblioteka, sale edukacyjne i wykładowe oraz bezpłatna jadłodajnia i zewnętrzna przestrzeń wspólna. Obiekt ma jednak nie tylko sprzyjać interakcjom, ale także zapewniać prywatność jego użytkownikom. Dlatego miejsce ablucji i sale modlitw zostały oddzielone od reszty założenia poprzez umieszczenie ich na innym poziomie. W ten sposób powstała gradacja przestrzeni – od publicznej, przez półpubliczną aż po prywatną. Otoczenie meczetu podwójną powłoką ma zapewnić spokój modlącym się, a zarazem stworzyć bufor termiczny chroniący wnętrze przed skrajnymi temperaturami i wiatrem. Jak wskazuje nazwa założenia, ma ono być przykładem zielonej architektury. Kluczowymi elementami programu ekologicznego są woda i energia słoneczna. Umieszczone na elementach kopuły meczetu ogniwa słoneczne mają zapewnić energię dla ogrzania wody. Tej zaś, jak wiadomo, meczet potrzebuje więcej niż inne budynki sakralne, ponieważ elementem rytuału jest ablucja przed modlitwą. Żeby ograniczyć jej zużycie, deszczówka i woda wykorzystana w czasie ablucji mają być magazynowane i oczyszczane, a następnie służyć do spłukiwania toalet oraz podlewania ogrodu warzywnego. W ogrodzie uprawiane mają być kukurydza, cebula i ziemniaki, które są łatwe w uprawie i mało wymagające. Plony posłużą do przygotowywania posiłków dla najbardziej potrzebujących. Zieleń ma się także pojawić na dachach biblioteki, jadłodajni i sal wykładowych, zapewniając dobrą izolację budynków i poprawiając jakość powietrza w mieście. Architekci zaproponowali wykorzystanie bo budowy materiałów częściowo pochodzących z recyklingu oraz wytwarzanych w lokalnych zakładach, co ma ograniczyć zużycie energii na transport, a także wspomóc miejscowy przemysł. Wizualizacje: Onat Oktem, Ziya Imren, Zeynep Oktem, Uri Tzarmotzky
XfCwvhfF0r1smaIeeKY0ShjDkNeg78IcyY6vAPhc4mdxMSY4HH4dc60O371N_zielony-meczet-2.jpg
0GJyQ1NIVFHtZuQo6qtsJewGO5Yrmu1s24Zk8Oot1Ve2ssOZA06KgcPJiQCv_zielony-meczet-3.jpg
fY0LKRYwftuvJfFnVqZv6F5N6i3rCQKNgqK64emI7oVcjKtMShaNBYfGI2q9_zielony-meczet-4.jpg
w1ikrbTPsAzEiOlI2bhUcp37Zbc0rWtLUWwbtrum69JzqnmJhJAorBm6rAwQ_zielony-meczet-5.jpg
IbLSJ7MU7ZvMJ7SmZoLaZeHHTW19jl0C77BaeBh0IscnYO3PPILwOhmnZUze_zielony-meczet-6.jpg
hLe9MU2uBr8jbltIRFeYeXWL0Rr44QGV9DhbBfjtnc6IvYIX6VDC9o6V77NV_zielony-meczet-7.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej
Brabank – architektura mieszkaniowa obok Muzeum II Wojny Światowej

Brabank – to nazwa składającego się z trzech budynków niewielkiego kompleksu zabudowy mieszkaniowej, ...

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera