Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pasy nad rzeką

 

Czas czytania: ~2 min


OX5nTxHKr9ZTYzMiTMp1V26bgwsBEHe0kPP6HaI1WYnsNkr71y2IAfyANIMV_va-kuma.jpg
Na początku października zaprezentowaliśmy sześć finałowych propozycji rywalizujących w konkursie na projekt szkockiej filii Victoria & Albert Museum w Dundee – jednej z najważniejszych planowanych inwestycji kulturalnych w Wielkiej Brytanii. Najlepsza okazała się koncepcja Kengo Kumy.

Projekt japońskiej pracowni, który powstał we współpracy ze szkocką pracownią cre8architecture oraz firmami CBA, Optimised Environments Ltd i Arup, pokonał pięciu kontrkandydatów: Delugan Meissl Associated Architects, REX, Snøhetta i Gareth Hoskins, Steven Holl Architects, Sutherland Hussey Architects.
GRGsYRylyksoxF1JDrh0SQqtUsMmmqRw4HD1pehwetmYV5ORVNZN8xJEbkwM_va-kuma-3.jpg
Jednym z celów inwestycji jest budowa obiektu, który nie tylko zapewni optymalne warunki dla prezentowania kolekcji V&A oraz wystaw czasowych, ale także będzie ciekawym opakowaniem dla niewątpliwie atrakcyjnej zawartości. Dlatego poszukiwano budynku niezwykłego i zapadającego w pamięć. Dyrektor V&A w Dundee, Lesley Knox, tak podsumował konkurs: „Jesteśmy pod wrażeniem poziomu wszystkich projektów zgłoszonych na konkurs. Propozycja Kengo Kumy została jednak wybrana jednomyślnie. Ten budynek będzie zachwycał publiczność i zachęcał do ponownych wizyt. Łączy zrozumienie miasta i nowe doświadczenie rzeki, jest fascynujący zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.” Jurorzy podkreślili przy tym, że projekt kamiennego budynku harmonijnie wpisującego się w nabrzeżną działkę jest niezwykle ambitny, ale możliwy do zrealizowania i praktyczny pod względem funkcjonalnym.

Jak wyjaśnia Kuma, zaprojektowany przez jego zespół obiekt jest próbą połączenia tradycji i dziedzictwa Victoria & Albert Musem z nowymi, współczesnymi ideami i potrzebami. Intencją architektów było również wniesienie znaczącego wkładu w kulturalne życie Dundee, a przy tym znalezienie równowagi między naturą i życiem miasta – budynek ma być elementem programu rewitalizacji terenów łączących centrum miasta z nabrzeżem rzeki Tay.

Decyzja jury zapadła po złożonym procesie oceniania – dogłębnym przeanalizowaniu projektów, rozmowach z architektami i obejrzeniu kilku zrealizowanych przez nich budynków. Pod uwagę wzięto również opinię publiczną – głosy ludzi odwiedzających wystawę podsumowującą pierwszy etap konkursu (ponad 13 tysięcy osób) oraz plebiscyt wśród internautów.

Teraz autorzy zwycięskiej koncepcji będą ją rozwijać we współpracy z przedstawicielami V&A Dundee. Początek prac budowlanych zaplanowano na jesień 2012 r.

Zobacz pozostałe propozycje zgłoszone na konkurs
jr1WFSZCk9CsWzz3d8FXYPdqjbHHPrzLtDKxTa0SK8t4vhJidgnGrG9tqQz3_va-kuma-4.jpg
j69jkcG74tG2b7AZl0XUJsaGNVBA77C3G23Rzq19NfHWSwPJWJvcY4GEgKZs_va-kuma-7.jpg
bSQG4m8DjIKhQiAJipgXiEOISNDX8kXXclKlVqnRHhSKk1bWnuXlGNGBzjG3_va-kuma-9.jpg
r7TvVD1zvTSCSEi6rfIOPhHLVHYw0Dd2h9y9TuqbmTa1QMwvxgZvYhnXfLL8_va-kuma-10.jpg
7tIjQcRHrDNf8MI7pHEgQG9YXhVRtY2lvK6DfmxfyVzSezwUksOYV9ZcH9AY_va-kuma-11.jpg
daY5Z6aO7a2jGfIRu4gLJmG7TxMW30DMwRRrP7HjcRm01ntjRFg3PiehKd0Z_va-kuma-12.jpg
ov8lMslwTK53gjegz9M4Ug7hJZ3lfcPKy2lBNrOBpzto2g4Iutuynx8O3rld_va-kuma-13.jpg
N1H3NStvPR5WRENwXS6uqdUHKoElpOUmpxQiJ4fYJWdCsp6a9Yw95NHTeQtE_va-kuma-14.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera