Technologiczne drzewo - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Technologiczne drzewo

 

Czas czytania: ~2 min


Xw8wHkYMJuPXlv8GpHObt8jvMJoEw299dRN5ijmc8NV32MzSOg14jXVS9c4X_taiwan-tower.jpg
Platformy widokowe przypominające liście i wożące gości wzdłuż potężnego pnia technologicznego drzewa. Tak w skrócie wygląda projekt, który zwyciężył w koncepcyjnym konkursie ‘Taiwan Tower’ – ‘Floating Observatories’. Jego autorami są architekci z rumuńskich pracowni Dorin Stefan/DSBA, Mihai Carciun oraz upgrade.studio. Tajwan Tower miałaby być architektonicznym symbolem nowoczesnej dzielnicy – Taichung Gateway Park – która powstanie na terenie po dawnym, przeniesionym lotnisku. Będzie to ekologiczny kompleks przeznaczony dla innowacyjnych technologii, kultury i edukacji. Jego plan urbanistyczny wybrany został w 2007 r. Tajwan Tower pełniłaby funkcję wieży widokowej i siedziby Muzeum Rozwoju Miasta Taichung. Punktem wyjścia dla zwycięskiej koncepcji była geografia i lokalna tradycja. Inspirując się przypominającym liść kształtem wyspy, architekci postanowili stworzyć ‘technologiczne drzewo’ z ośmioma liśćmi (8 to cyfra szczęśliwa w kulturze Dalekiego Wschodu). Liśćmi tymi są przypominające zeppeliny windy, które jeżdżą w górę i w dół wzdłuż ‘pnia drzewa’ i pełnią funkcję ruchomych tarasów widokowych – ‘unoszących się obserwatoriów’. Każdy z nich mieścić ma gondolę przeznaczoną dla 50-80 osób. Windy zbudowane byłyby z lekkich materiałów zapożyczonych z pojazdów kosmicznych i pokryte lekką membraną z najnowszej generacji tworzywa PTFE. Ich ruch wspomagałyby balony wypełnione helem. Kondygnacje podziemne, parter oraz ‘pień’ wieży, zgodnie z wymogami konkursu, mają mieścić centrum informacyjne, muzeum, biura i centrum konferencyjne, restauracje oraz stały taras widokowy na szczycie budynku. Oglądane z niego miasto staje się głównym obiektem w poświęconym mu muzeum, rolę ‘eksponatów’ pełnić będą również ruchome obserwatoria, stanowiące fascynujący dowód postępu i osiągnięć technologicznych całego Tajwanu. Projektując wieżę, architekci chcieli stworzyć obiekt, którego sylwetka będzie się wpisywała w lokalną symbolikę i stanie się ważnym elementem wizualnej identyfikacji miasta, z drugiej zaś strony – ważne były dla nich rozwiązania ekologiczne. Uwzględnili więc w swoim projekcie: zminimalizowanie powierzchni potrzebnej na postawienie budynku, zintegrowanie z konstrukcją zieleni, naturalną wentylację, w tym wentylację poprzeczną w biurach, produkcję energii elektrycznej poprzez system turbin wiatrowych w rdzeniu budynku oraz panele fotowoltaiczne na całej jego wysokości. Oświetlenie kondygnacji podziemnych i wnętrz muzeum zapewnią światłowody, natomiast ogrzewanie wody i pomieszczeń zimą – energia geotermalna. Woda deszczowa ze wszystkich platform gromadzona będzie w zbiorniku u podstawy budynku i, po oczyszczeniu, wykorzystywana do nawadniania roślin, mycia i spłukiwania toalet. Autorzy koncepcji podkreślają, że chociaż ich wizja unoszących się obserwatoriów była inspirowana grami komputerowymi, realizacja projektu jest możliwa. Zespół projektowy: Dorin STEFAN – główny projektant (DSBA), Mihai Bogdan CRACIUN (USA), Bogdan CHIPARA (DSBA), Claudiu BARSAN‐PIPU (upgrade.studio), Oana NITUICA (upgrade.studio), Anda STEFAN, Adrian ARENDT, Corina FODOR (DSBA).
9XgHnf66TIlH9rEFl6bZrs2kJvbDpfKYML0067ZS9FvTmFouNL83KLI8aJ4o_taiwan-tower-2.jpg
CVndXuZbrwg3ibAGCHIjwDdAXjt4qrqRZPrCxOSiH37TP59z1frXJwlHBV9G_taiwan-tower-3.jpg
qUtge2VPFu237zB1Kfe9vEiTbLBlZgcfqrRxqXJ8hZaHLu1XXqrM97pi7d9m_taiwan-tower-4.jpg
PAkQl6shg29L7Yqr1AA5663SGtTgEr3QEGOishewdaWxMIGQfsXvoyYtwY25_taiwan-tower-5.jpg
lalq0nwZ0QfoR5nR6PQu3hHcKgOl4C3MWSzouLsor39c4smYDwuObraNfAWv_taiwan-tower-6.jpg
RltBS7H4sqPAwEAbolSK0L7ycvWSVaS0Jvyl8E04snDEVzLPSchbDqzyUX2A_taiwan-tower-7.jpg
BapLCtP89tkgCRNa21fIwm74FzhOqImkTekQiJceWw3pqyuPaOK78ScvsYXB_taiwan-tower-8.jpg
dEPdu1PItBv7PDelEvdWMW7r6I6I7Pi3jNCiv5AtKTqWWkcgUSCJNJ8q0Wc1_taiwan-tower-9.jpg
YQGJMJZIPiXCxEs0Hmz75DtPw33TH339ORvrk0OOidpb5JmKXt8x6KLuiC0D_taiwan-tower-10.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera