Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Miasto fraktalne

 

Czas czytania: ~2 min


04hzdmJNQAir8tRMLpDml5eOVN8CZLw2x3GdtUHIIsz9ow3JP6tvRJkedACr_henn-nano-polis.jpg
W chińskim mieście Suzhou powstanie fraktalne nano-miasto. Wyłoniona w międzynarodowym, urbanistycznym konkursie na projekt ośrodka badań nanotechnologicznych praca berlińskiego studia Henn Architekten w bezpośredni sposób nawiązuje do nowoczesnej nauki, a jednocześnie sięga do chińskiej tradycji planowania miast. Projekt ‘Nano-Polis’ został opracowany przez Henn StudioB – studio projektowo-badawcze w ramach Henn Architekten. Ponieważ głównym punktem programu ośrodka będą badania nanotechnologiczne, układ budynków został zorganizowany na wzór skali i logiki fraktalnej. Program funkcjonalny został rozlokowany w obiektach o skali S, M, L i XL, które następnie są dalej dzielone i aranżowane odpowiednio do specyficznych funkcji. Logika ta zestawia różne skale – od miejskiej do nano – dając możliwość połączenia w ramach jednego kompleksu przestrzeni kameralnych i przyjaznych użytkownikom oraz potężnych, ikonicznych obiektów. Jednocześnie, jak w tradycyjnych chińskich miastach, w ‘Nano-Polis’ pojawić się mają prostoliniowe formy o wyraźnie zdefiniowanych granicach i licznych wewnętrznych połączeniach. Architekci podkreślają przy tym, że w układzie starych miast także można dostrzec strukturę fraktalną – w myśl rekursywnej logiki są one zbudowane z budynków, osiedli, dzielnic i okręgów, od skali S do XL. Plan Henn StudioB zakłada wzniesie na terenie parku zespołów wysokich i średniej wysokości budynków zorganizowanych wokół wewnętrznych placów. Miałyby się w nich mieścić przed wszystkim funkcje administracyjne, przestrzenie ekspozycyjne, sale konferencyjne, przestrzenie publiczne – restauracje i obiekty sportowe, a także tymczasowe mieszkania dla pracowników i gości. Całe założenie otoczone zostało pasem zieleni nawiązującym do tradycyjnych chińskich ogrodów, z których znane jest Suzhou. Architekci wykorzystali także przecinającą działkę ze wschodu na zachód rzekę, by zasilić niewielkie stawy i kanały urozmaicające przestrzeń zewnętrzną kompleksu. Zielony bufor za pośrednictwem dziedzińców, galerii i pasaży będzie się łączył z kolejnym zewnętrznym, zielonym ringiem. Projekt zakłada zastosowanie szeregu innowacyjnych rozwiązań ekologicznych wykorzystujących energię słoneczną i magazynowanie wody deszczowej, a także system komunikacji zbiorowej i dostęp pieszy, żeby zmniejszyć zanieczyszczenie powietrza i stworzyć wygodne komfortowe miejsce pracy i odpoczynku. Całe Nano-polis będzie miało powierzchnię około 165 hektarów.
wuKpHm3Ll8eqtLG5okJcFrOCktxJ7o2Vt0k0Sjt3lsvw8Btafoc5AwChTjyk_henn-nano-polis-2.jpg
D40wLWYYZUCrpffUBq0asr443exMbrOPGWbOYEcWDEzFSkvmWNwsFOQyG56a_henn-nano-polis-3.jpg
e6kDSyBjAB7TuEByOLmtMLQdZkt3oDOoAMP8oWs29CV7Y408h2kUAo7d82bS_henn-nano-polis-4.jpg
g9lK0qTRNILAdONLG2jnJ12Vt8Xyu0EgKOLVCBeTaAirhgjrThiYNDkrGeI8_henn-nano-polis-5.jpg
A6BnrvJuMG0Gep8wcKXp7U6NzeiZPiYQdnHbBurn28ltrfTGuTKR644PW4zS_henn-nano-polis-6.jpg
SBMqNdwaAX2mXzsTL7o6ELeFYaaQ4c0evEmiRRH4QLzLcu4kUcdJjrLPeA0G_henn-nano-polis-7.jpg
R486ZdEJNpbVmvs5NvFXdfeZXGDFeH5PWkviKIr935WaC1pkIgZcBkhw1bM0_henn-nano-polis-8.jpg
DbpVLITTuoFiz9ymEJCo9yN9s7asecFfNEeYholEVuMpQ1BAtYbfVfFC1tzL_henn-nano-polis-9.jpg
olgY74pcbzUSQGJHEmR4i6fJY6oFdMUASjVVxunk5soVtMu1ryhTPJT0ZS8R_henn-nano-polis-10.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera