Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


„A Book” - inspiracje z sufitu

 

Czas czytania: ~4 min


PBlfdT70EiWKHCoaYZ7AMmmxqu6j9zb3bBQNDjM1czPXUJ72YZ4hX6l9Etvt_armstrong-a-book.jpg
„A Book” to zbiór projektów i realizacji, w których pierwsze skrzypce zagrały produkty firmy Armstrong. Katalog powstał z potrzeby zaprezentowania inwestorom, architektom, projektantom i dekoratorom wnętrz ciekawych pomysłów, a także kompleksowych rozwiązań dedykowanych do wszelkiego rodzaju projektów architektonicznych w takich segmentach rynku, jak: transportowy (lotniska), biurowy (biura indywidualne, call center, open space, salony wystawiennicze), handlowo-usługowy (sklepy, galerie handlowe, hotele, restauracje, centra sportowe i SPA&wellness), edukacyjny (szkoły, biblioteki) oraz opieki zdrowotnej (szpitale, przychodnie, gabinety lekarskie, apteki, laboratoria). W publikacji „A Book” przedstawionych zostało 40 przykładów realizacji architektonicznych z całej Europy (Francja, Włochy, Hiszpania, Portugalia, Niemcy, Słowenia itp.), a także ze świata (Zjednoczone Emiraty Arabskie – Dubaj), w których zastosowano sufity podwieszane marki Armstrong. Wszystkie obiekty referencyjne zaprezentowane w studiach przypadku. budownictwa przyjaznego człowiekowi i środowisku. Przykładowe studia przypadku przedstawione w „A Book”: W zgodzie z zasadami zrównoważonego rozwoju – Kinnarps Showroom (Francja). Salon wystawienniczy firmy Kinnarps we Francji został zaprojektowany z myślą o dobrym samopoczuciu i wygodzie użytkowników. Aby połączyć funkcję ergonomicznej i ekologicznej przestrzeni biurowej z nowoczesnym i komfortowym wnętrzem ekspozycyjnym, zastosowano innowacyjne materiały wykończeniowe marki Armstrong, m.in. produkty z rodziny ULTIMA CANOPY oraz AXIOM C CANOPY wypełnione mineralnymi płytami OPTIMA. Kluczowym elementem, a jednocześnie ograniczeniem, projektu było znalezienie właściwego połączenia między industrialnym designem i surowością odkrytych, betonowych stropów a optymalnym środowiskiem akustycznym oraz oświetleniem przestrzeni pracowniczej. Wyzwaniem dla architektów stało się więc stworzenie odpowiednich warunków ergonomicznych i akustycznych w obszarach roboczych tak, by nie naruszać ogólnego konceptu wizualnego wnętrza. Doskonałym rozwiązaniem okazało się zastosowanie wklęsłych i wypukłych płyt ULTIMA CANOPY nad stanowiskami pracy w przestrzeni otwartej oraz pływających chmurek AXIOM C CANOPY z płytami OPTIMA w indywidualnych pomieszczeniach biurowych. Wykończenie wnętrz budynku Kinnarps sufitami z rodziny CANOPY (na powierzchni 100 m2) znacznie poprawiło ich akustykę i oświetlenie oraz pozwoliło stworzyć prawdziwie ergonomiczną, komfortową i nowoczesną przestrzeń. Wyjątkowe wzornictwo i funkcjonalność – Recicladhor Office Building (Hiszpania) Budynek nowej siedziby hiszpańskiej firmy recyclingowej Recicladhor w Madrycie zaskakuje nie tylko oryginalnym wzornictwem. Doskonały efekt wizualny łączy się tu bowiem z przyjazną dla środowiska funkcjonalnością oraz wyjątkowym komfortem użytkowania wnętrz. W jaki sposób osiągnięto kompromis pomiędzy wizjonerskim designem i funkcją przestrzeni? Od samego początku koncepcja architektoniczna zakładała coś więcej niż tylko estetyczną, nowoczesną strefę przeznaczoną do pracy. Zarówno dla architektów, jak i inwestora, najważniejsze było uzyskanie przyjaznej i zrównoważonej przestrzeni użytkowej, otwartej na zewnątrz i maksymalnie wykorzystującej naturalne światło. Aby stworzyć odpowiednie środowisko pracy, wpisujące się jednocześnie w nadrzędną ideę firmy – ekologię i recycling, zastosowano we wnętrzach materiały o wysokim współczynniku odbicia światła - AXIOM C CANOPY z płytami ULTIMA VECTOR. Dzięki temu możliwe było ograniczenie zużywania energii elektrycznej w budynku o 30%. Wzmocnienie światła dziennego we wnętrzach dzięki wysokiemu współczynnikowi odbicia światła oraz wpływ na oszczędność energii i ciepła to nie jedyne zalety produktów firmy Armstrong, na które zwrócono uwagę podczas ich wyboru. Rozwiązanie AXIOM C CANOPY z płytami ULTIMA VECTOR pozwoliło stworzyć także optymalne otoczenie akustyczne, gwarantując użytkownikom poufność rozmów, możliwość koncentracji i rozumienia mowy. By zachować oryginalne elementy architektoniczne projektu budynku, zastosowano również rastrowe sufity CELLIO. Uwolnić przestrzeń – M&S Mode (Holandia) Otwarta, niemal niczym niezakłócona i wolna przestrzeń, oszczędna w kolorach, pełna linearnych kształtów, harmonijna, doskonała w każdym szczególe… Tak w skrócie można opisać przestrzenne wnętrza nowego budynku M&S Mode w Holandii, który łączy w sobie nowoczesny design z elegancką estetyką i funkcjonalnością przyjaznego człowiekowi, ergonomicznego środowiska pracy. Ten szczególny, wizualny i użytkowy, efekt uzyskano dzięki zastosowaniu na całej powierzchni sufitowej (6000 m2) płyt SIERRA PLANKS firmy Armstrong. Delikatna faktura, biały kolor płyt oraz ich oryginalny format (1720x300mm) pozwoliły projektantom zachować niezwykłą lekkość i czystość formy, nadając płaszczyźnie sufitu liniowości i ascetycznej jednolitości. Ponieważ budynek M&S Mode ma służyć przede wszystkim jako przestrzeń pracownicza, na etapie projektowym istotne było również zaplanowanie odpowiedniego środowiska akustycznego we wnętrzach. Dlatego do wykończenia powierzchni sufitu użyto właśnie płyt SIERRA PLANKS. Obok strony wizualnej płyty te charakteryzują się bowiem także optymalnymi wskaźnikami akustycznymi - pochłaniania dźwięku i izolacyjności akustycznej wzdłużnej, zapewniając dobry komfort akustyczny, a w szczególności poprawienie rozumienia mowy w pomieszczeniach przeznaczonych do pracy.

Podepnij swój artykuł

tagi

Horizone Studio projektuje w Krakowie
Horizone Studio projektuje w Krakowie

Horizone Studio jest odpowiedzialne za projekt architektoniczny zespołu sześciu domów jednorodzinnyc ...

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny
Respite Pavilion – niezwykły obiekt architektoniczny

Respite Pavilion powstał w Irvine w Wielkiej Brytanii. Projekt architektoniczny tego niezwykłego obi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera