Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ekoesteta

 

Czas czytania: ~3 min


PtP3aPsWuHgwD1xHfWzvSCWbIVFodRJtdswK68LB1hXNRhrD6gQchAcsDzUb_justk-amunt-architekten.jpg

Budynek samowystarczalny pod względem energetycznym to jeden z ideałów ekologicznej architektury. Ten nadrzędny cel nie musi jednak oznaczać rezygnacji z ambicji estetycznych. Jak pokazuje przykład domu JustK w niemieckim mieście Tübingen, ekologiczna konstrukcja może zostać ubrana w ciekawą, współczesną formę.

QjGweoSPsoLT4rmLDLiiSxaUfVNNn8pwX0pWaCBxFnTTQaRkCd0DV3vM3Uc8_justk-amunt-architekten-2.jpg

Zaprojektowany przez pracownię AMUNT (architekten martenson und nagel theissen) z Aachen i Stuttgartu dom powstał dla sześcioosobowej rodziny i ma powierzchnię 138 metrów kwadratowych. Jego forma jest wypadkową dwóch kluczowych czynników – ekologii i designu.

Em6lEDq1F6pxfWTDzmtg00c3KTrv7Owa6pDcvFMuhMCGUkZMrGWHSo2MUOhu_justk-amunt-architekten-3.jpg
P5dDWM8x83PFGNKxmlKfWt710xMT4mRjSpQIzbYAVZ52jRZjTt8gooCNrS12_justk-amunt-architekten-9.jpg

Podstawowym celem podczas projektowania domu JustK było zaspokojenie jego potrzeb energetycznych tylko w oparciu o energię, jaką może czerpać z otoczenia i warunków atmosferycznych. Architektom udało się jednak wykorzystać tę ekologiczną determinantę jako punkt wyjścia dla nowoczesnej formy budynku. Dom nakryty jest wysokim, wielokrotnie załamanym dachem, który tworzy nieregularną, asymetryczną formę. Południowa elewacja budynku jest w znacznym stopniu przeszklona, żeby zapewnić maksymalny dostęp dziennego światła do wnętrza, ale jednocześnie możliwe jest przesłonięcie jej zacieniającymi panelami, działającymi jak tradycyjne okiennice. Główne wejście do domu ulokowano na poziomie zagłębionego poniżej poziomu gruntu, częściowo zamkniętego dziedzińca funkcjonującego jako bufor termiczny między wnętrzem i zewnętrzem. Podstawowym źródłem ogrzewania jest pompa ciepła.

LSyzNu1oC8gmbCweRKa33EhDLhZxEgzQFmTD6cvXJ9SgGDQ1xnjotpHBW5vC_justk-amunt-architekten-7.jpg
VOLtVIBKeaI6R42SmN01XZVa6UQlBB6Cnxzw8eCHlXE3satN8aMQkRXk7iQc_justk-amunt-architekten-4.jpg

Dom składa się z trzech mijających się poziomów. Jego wnętrze w całości wykonane jest z drewna, zarówno ze względu na to, że jest to surowiec odnawialny, jak i z uwagi na jego walory sprzyjające zachowaniu równowagi energetycznej. Wszystkie drewniane powierzchnie zostały wypiaskowane i poddane działaniu mydła, żeby zachować ich naturalny, jasny kolor.

Y6nE1ZBNiiakWTDaOp663rFpTvKCSohqdZ0J4JuPC2TenOEZByM7mJ6bK0gO_justk-amunt-architekten-8.jpg


cXGaZVtm3T7dlbbAmCM7UsJEjrfo7x6KWkIxmiptnqDMkBJ84N5lxE7LnTRw_justk-amunt-architekten-5.jpg

Cały budynek został zaprojektowany tak, by nie marnować przestrzeni i zminimalizować straty energii oraz by każdy jego element mógł być wykorzystywany na wiele sposobów – parapety i zewnętrzne schody prowadzące do pomieszczenia gospodarczego mogą więc służyć do siedzenia, zewnętrzna kuchnia do letniego gotowania i przyjęć pod gołym niebem, a zasadzone jabłonie dostarczają owoców i dają cień. Także wnętrze domu zostało zaprojektowane tak, by w przyszłości możliwe było jego przearanżowanie. W razie potrzeby można w nim będzie wydzielić dodatkowe mieszkanie z osobnym wejściem, dzieląc główną przestrzeń dzienną na drugiej kondygnacji za pomocą drewnianej ściany.

rZnlQI5sq37i4zRnYAwBSTFexT5Uy8EAaR4ePAnEWshwc2mygQoiwDJdI2TA_justk-amunt-architekten-6.jpg

Pokój dzienny na parterze całkowicie przeszkloną ścianą otwiera się na zachód, żeby łapać wieczorne światło. Parapety pod dużymi oknami zostały zaprojektowane jako ławki, na których można usiąść i podziwiać widok na okolicę i zamek Tübingen. Pokój ten połączony z jest kuchnią, a przesuwnymi, szklanymi drzwiami otwiera się na balkon o powierzchni 12 metrów kwadratowych. Na kolejnej kondygnacji znajdują się sypialnie oraz część dzienna służąca jako pokój telewizyjny i czytelnia. Wyżej ulokowano pomieszczenie, który może pełnić bardzo różne funkcje – pracowni, sypialni czy pokoju gościnnego.

Lokalizacja: Justinus-Kerner-Strasse, Tübingen, Niemcy
Architekci: AMUNT - architekten Martenson und Nagel Theissen, Aachen / Stuttgart
Zespół projektowy: Björn Martenson, Sonja Nagel, Jan Theissen
Konstruckja: Ingenieurbüro von Fragstein, Dipl.-Ing. (Fh) Wenzel von Fragstein
Energy planning: Dipl.-Ing. Jörg Lammers
Powierzchnia działki: 365 m²
Powierzchnia użytkowa: 138 m²
Zapotrzebowanie energetyczne: 14,4 kWh/m²
Koszt budowy: 330 000 €
Projekt: listopad 2007 – grudzień 2008
Realizacja: kwiecień 2009 – czerwiec 2010

Fot: Brigida González, yatzer.com

Podepnij swój artykuł

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera