Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przesuwne panele

 

Czas czytania: ~2 min


Dbz18L761RbKq1iDbn26HREkLc3BhcOoIga7O8tBkKphc55MNum6fQ2BQtf1_dom1.jpg

Göppingen, maj 2011. Gunter Lohmann jest właścicielem domu w Hamm w Westfalii. Budynek stoi już od 60 lat, jednak jego wygląd nie zdradza podeszłego wieku. Przy domu jest przybudówka, która ma coś w sobie, a może lepiej powiedzieć – na sobie.

X23trK02DnceSgt9v1UwdgRXoiWDdIbrQ7VEPtDi2aZMttWs3oRumXmiSfLx_dom2.jpg

W przybudówce domu architekta Guntera Lohmanna znajduje się basen. W roku 2005 Lohmann podniósł przybudówkę, aby w nowym pomieszczeniu na 80 metrach kwadratowych urządzić sypialnię z dwiema garderobami i dużą łazienką. Okna pomieszczenia wychodzą jednak na południe i zachód. Było jasne, że – zwłaszcza w prażącym słońcu lata – pomieszczenie będzie się za mocno nagrzewać. Należało pomyśleć o osłonie słonecznej.

NcXiJldSV3OW6DMdIseXE03cXrPgNF4ORtAJEOLr5DSYADKkZ9BdUJI3qwnw_dom3.jpg

Jednym z pierwszych i najważniejszych kryteriów było stworzenie kontrastu kolorystycznego. Cały budynek utrzymany jest w tonacji monochromatycznej – zawieszana fasada, oddzielające poszczególne segmenty poziome szyny aluminiowe, występ dachu, ocynkowana balustrada – wszystko w odcieniach szarości. Kontrastujące pogodne kolory miały za zadanie rozjaśnić budynek.

l9sWcUR5w2g49vDgKsJBN7ArVEdxF9hYjkieoFwFZr3XUk4Q03ylI0gtqngM_dom4.jpg

Lohmann brał wiele możliwości pod uwagę: żaluzje, rolety, drewno, tworzywo sztuczne – w końcu wpadł na pomysł zamontowania przesuwnych paneli z blachy perforowanej. Za blachą perforowaną jednoznacznie przemawiał jej nowoczesny wygląd oraz trwałość materiału i odporność na zmienne warunki atmosferyczne, jak również, w porównaniu z drewnem, minimalne koszty utrzymania.

Osłona składa się z czterech dwuczęściowych elementów o powierzchni dwa na dwa metry, pomalowana na kolory żółtego melona i czerwonej pomarańczy. Wymiary profili odpowiadają wymiarom okien, jednak zastosowana blacha perforowana o standardowym formacie nie starczyła na całą wysokość. W ten sposób powstała na górze nieosłonięta, jak się wkrótce okazało, bardzo przydatna przestrzeń. Umożliwia ona przedostawanie się do wnętrza światła, nie nagrzewając przy tym pomieszczenia. Natomiast cień zapewnia tutaj duży występ dachu. Ramy z profili zawieszone są na szynach rolkowych. Dzięki temu można odsłonić okna zsuwając elementy osłony i rozkoszować się pięknym widokiem.

Źródło: MEVACO

Podepnij swój artykuł

tagi

BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji
BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji

Konkurs na opracowanie systemu prefabrykowanej zabudowy mieszkaniowej odbył się w ramach rządowego p ...

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera