Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Cylindry Potočnika

 

Czas czytania: ~3 min


xfiMhSUh09lYEZQoPf1noUVYGbCi7B4Mtmh5iPcquEuIPIuhdJ5cDPUKePC2_ksevt-vitanje.JPG
Herman Potočnik Noordung – żyjący na początku XX wieku austro-węgierski inżynier i pionier astronautyki – poświęcił się badaniu możliwości zasiedlenia kosmosu przez ludzi. W 2006 r. w Vitnaje w północno-wschodniej Słowenii, skąd pochodziła jego rodzina, powołane zostało Centrum Kulturalne Europejskich Technologii Kosmicznych (KSEVT). Właśnie trwa budowa jego nowej siedziby zaprojektowanej przez czołowe młode, słoweńskie biura architektoniczne: Bevk Perovic arhitekti, Dekleva Gregoric arhitekti, OFIS arhitekti i Sadar Vuga arhitekti. Space Wheel_Noordung Space Habitation Center ma łączyć program kulturalny i naukowy, uzupełniając ofertę obecnego Centrum Sztuk w Vitanje, którego siedziba nie jest wystarczająco nowoczesna, by spełniać wymagania współczesnych użytkowników. Inspiracją dla formy nowego obiektu była opisana przez Potočnika w 1929 r. geostacjonarna stacja kosmiczna, która składała się z trzech zasadniczych segmentów – ruchomego okręgu mieszczącego część mieszkalną, elektrowni solarnej i obserwatorium – połączonych w ramach jednej struktury. Jednocześnie, budynek ma wyrażać swoją publiczną rolę i generować aktywność społeczną, kulturalną i naukową. Budynek powstaje z myślą zarówno o lokalnej społeczności, jak i turystach i uczestnikach międzynarodowych sympozjów i konferencji. Zajdzie się w nim przestrzeń dla wystaw czasowych, centrum konferencyjne oraz sale edukacyjne i biblioteka. W tej ostatniej, ulokowanej na szczycie budynku, badacze historii technologii kosmicznych będą mogli skupić się na swojej pracy z dala od zgiełku panującego na niższych kondygnacjach. Siedziba Centrum powstanie na działce między główną arterią miasta z jednej strony a rzeką i terenami zielonymi z drugiej. Zewnętrze i wnętrze budynku tworzyć będą dwa niskie cylindry. Większy – dolny, wzrastający z północy na południe i mniejszy górny, który łączy się z pierwszym w południowej części budynku i rośnie w kierunku północnym. Dolny cylinder wsparty będzie na transparentnej ścianie przeszklonej strefy wejściowej. Do budynku prowadzić będą dwa wejścia – główne z placu poprzedzającego go od strony południowo-wschodniej, podkreślone nadwieszoną częścią większego cylindra oraz północne – od strony rzeki. Za głównym wejściem gości witać będzie przestronny hol na planie koła, który będzie można całkowicie otworzyć na plac. Otaczająca centralną przestrzeń półokrągła rampa wyznaczać będzie początek strefy ekspozycyjnej, której kontynuacją będzie wnętrze nadwieszonego większego cylindra oraz część przestrzeni mniejszego. W tym drugim znajdzie się także sala wielofunkcyjna i audytorium. W najwyższej, północnej części mniejszego cylindra ulokowano bibliotekę – najbardziej zaciszną część całego budynku. Żeby podkreślić wrażenie przestrzeni i ekspresji, architekci sięgnęli po proste i czyste materiały. Podstawowa konstrukcja wykonana będzie z betonu zbrojonego. Część mieszcząca sale ekspozycyjne, które mają być pozbawione światła dziennego, będzie „opakowana” w nieprzezroczystą okładzinę z aluminium. Hol i biblioteka doświetlone będą przez duże przeszklenia. Na części ścian wewnątrz budynku wyeksponowany będzie beton, część będzie pomalowanych, a część – pokrytych drewnem. Obiekt: SPACE WHEEL_NOORDUNG SPACE HABITATION CENTER, Centrum Kulturalne Europejskich Technologii Kosmicznych (KSEVT) Projekt: 2008-11 Autorzy: Bevk Perovic arhitekti, Dekleva Gregoric arhitekti, OFIS arhitekti, Sadar Vuga arhitekti Koncepcja Noordung Space Technologies Center: Dragan Zivadinov, Miha Tursic Grafika: Atelje Balant Inwestor: miasto Vitanje
bpyYNWM93FC7r7atvKAwEM1rBwcyuTojbwBEt7QupDDkij4Wp4vxrIq3i0kB_ksevt-vitanje-2.JPG
WDrOdSARvMhjuLvagtr2KV8Q9QlHAiccYOqqtEN8K5mNbBTVu6kxDlpymgAj_ksevt-vitanje-3.JPG
KAfLbPKMrFVROKrS96OH9eqUcGQcck6sLBbkEb5fc6IRbpKyr8W3mWuMnqWe_ksevt-vitanje-4.JPG
cTkz3tfqVf9f2FBFhYAnujr9bJQ9klM8ioKiZo1gcP9HZ24dB2zyboR6sc4j_ksevt-vitanje-5.JPG
VkwGhF5pxPhnHaSjoIP1eX3qdh6PLL1iLYb2UIRQUVfPuH2oc72TMuJVzxCz_ksevt-vitanje-6.JPG
xsPllEoUxx1G7jGlIUjCaxgJiQgMU3zOEnu2m6TG3bbHTrvxRs4kz7Xifn3W_ksevt-vitanje-7.JPG
cN43d7uhWwGae29zMZBmHJ40syQTFefqmJOuaGn3uiK32FOIOucvNHR9Aunv_ksevt-vitanje-8.JPG
qidG7GEATjRQFRz679ZRTTaX1W8PZXzSuvxVAXcvtayrg1hHFo9ZWnChFXoX_ksevt-vitanje-9.JPG
awQeM4CRmGvLyBDCopX1rkBuzf92TwKIrKCzYBJaTXiOii6Bt4T9cHB5XSUl_ksevt-vitanje-10.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera