Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Welon z wentylacją

 

Czas czytania: ~2 min


PUn4YzsAVKuhiGKQ4E1cWYwONKDiycB2PaFmcTXSwyhC8tXxLrFbf0PuO4yS_uap-albert-street.jpg
Wieżowce są skrajnie niedemokratyczne. Rezerwują widok z samego szczytu dla nielicznej grupy uprzywilejowanych. W odpowiedzi na to, projektanci ze studia Urban Art Projects (UAP) wspólnie z artystką Jennifer Marchant postanowili przenieść ten widok na poziom ulicy. Ich instalacja powstała przy 53 Albert Street w Brisbane w Australii. Praca została zainstalowana na elewacjach wielopoziomowego parkingu. W ostatnim czasie nad jego dziewięcioma kondygnacjami – na podstawie projektu biura Nettleton Tribe – dobudowano kolejnych 13, przekształcając trzydziestoletni obiekt w drapacz chmur. UAP i Jennifer Marchant, postanowili wykorzystać tę sytuację, by zmienić wizualny charakter bazy budynku oraz całej ulicy za pomocą dzieła sztuki. „Landlines” – dzieło Jennifer Marchant rozwinięte i wyprodukowane przez studio UAP – jest trójwymiarową mapą przedstawiającą krajobraz najbliższej okolicy budynku. Została ona wykonana z 549 wyciętych laserowo aluminiowych paneli o wymiarach 1,2 m x 3,6 m każdy. Na nich umieszczono linie mapy, które w północnej części elewacji linie stają się coraz bardziej delikatne, przypominając cienkie nitki. Przenosząc widok ze szczytu budynku na poziom ulicy, „Landlines” stają się także wizualną łamigłówką, która przedstawia horyzontalny, trójwymiarowy krajobraz w postaci kompozycji wertykalnej. Umieszczona na elewacji instalacja pełni jednocześnie funkcje estetyczne i ekologiczne. Pod względem wizualnym, działa jak welon, który ukrywa nieciekawe wnętrze parkingu. Z drugiej strony, ażurowe panele wspomagają naturalną wentylację, co w klimacie tropikalnym ma szczególne znaczenie i w ten sposób umożliwiają zredukowanie emisji dwutlenku węgla do atmosfery i zaoszczędzenie około miliona funtów rocznie na energii, która byłaby potrzebna do zasilania wentylacji mechanicznej. Daniel Tobin z UAP: „Realizując ten projekt, chcieliśmy stworzyć wizualną łączność miedzy obiektem artystycznym a otaczającym go krajobrazem. Silnie zakorzeniona w swoim kontekście instalacja wyraża naszą wiarę w rolę sztuki publicznej związanej z charakterem miejsca, w którym funkcjonuje”. Fot: Apeture Photography
7FZW1KgIyoTxAIfnjJjYZnG2I6RCA9lHYK3BQ1UmGtrgRimsaHruQPfhSd5M_uap-albert-street-2.jpg
NuYCG8HAeProZmJa57EHD0Ybp4iBMFLme8jG2MNnhKrIOFYg2Hf7H5zfZP6E_uap-albert-street-3.jpg
kD0Ea6OuyxUzy7fFK5hmzi6zAM1BvRZP62h7sFF02ye8f2hqneMaTU0jXP2t_uap-albert-street-4.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera