Ornament ze słońca - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ornament ze słońca

 

Czas czytania: ~2 min


XnMsUWPETVZ01ATRmluQlMVvTBbMKG0he5TL36LsZiGXVKbr7fiAVdMFz0EZ_ofis-eles.jpg
Ekologia to dziś i moda, i konieczność. Kojarzona niegdyś z estetyką raczej prymitywną i siermiężną, coraz częściej zaczyna odgrywać w architekturze rolę nie tylko funkcjonalnego, ale także formalnego lejtmotywu. Jest tak w przypadku zespołu biurowego firmy Eles w Lublanie, zaprojektowanego przez pracownię Ofis Architects. Pod względem układu przestrzennego, biurowiec Eles będzie zorganizowany jak kampus czy miniaturowe miasto. Całe założenie będzie miało 32,5 tysiąca metrów kwadratowych powierzchni, a każdy sektor firmy ulokowany będzie w osobnym oddziale. Poszczególne elementy programu funkcjonalnego połączone będą za pomocą pomostów i dziedzińców, które – oprócz komunikacji – zapewnią również naturalną wentylację i dostęp dziennego światła do biur, a także zarezerwują przestrzeń dla zieleni. Podstawową ideą projektu Ofis było stworzenie ekologicznego budynku dzięki wykorzystaniu alternatywnych źródeł energii. Jak wynika z badań klimatologów, w Lublanie w ciągu roku jest średnio 187 słonecznych dni, co daje możliwość wykorzystania energii słonecznej na potrzeby podgrzewania wody w budynku. Z kolei roczna suma opadów – około 1402 mm – sprawia, że możliwe i opłacalne jest magazynowanie deszczówki i – po jej oczyszczeniu – używanie do celów sanitarnych, podlewania roślin i mycia samochodów. Projekt zakłada również wykorzystanie wód gruntowych do chłodzenia i ogrzewania budynku oraz naturalną wentylację pomieszczeń. Ważnym aspektem projektu jest potraktowanie jego ekologicznego profilu jako punktu wyjścia dla rozwiązań estetycznych. Ogniwa fotowoltaiczne wykorzystane zostały jako szczególny rodzaj ornamentu – trójwymiarowa dekoracja dachu przykrywającego cały kompleks. Od środka budynku będą one pokryte membraną z warstwy izolacyjnej i paneli aluminiowych. Poza tym, we wnętrzach dominować będą naturalne materiały, z przewagą betonu i drewna. Hale warsztatów wykonane będą z betonowych elementów prefabrykowanych. W pierwszej fazie realizacji powstanie powłoka solarna, która będzie produkować energię potrzebną do realizacji dalszej części inwestycji. Zespół projektowy: Rok Oman, Spela Videcnik, Janez Martinčič, Katja Aljaz, Janja del Linz, Andrej Gregorič, Sergio Silva Santos, Marco Mazzotta fot: Ofis Architects źródło: designboom
Mw9i1rj9pZnWbvu5Y7KkZDvymUesJocRkmGToc7hH7CYap2SrliQqp7aBxDF_ofis-eles-2.jpg
Ss6lbSx3jUkWofGCRVxQdN1fPptoPWgNNNLzSTFGPSKIoSPtqyviAdtgeMTg_ofis-eles-3.jpg
qKF3EpfKjrSfAhkg90Pe4yApyQFeAR2gU5Y1LZk4pANX52YLyQ2nPXfxLoFf_ofis-eles-4.jpg
YlO1ScI2f1d9M7nc2WecFS4kFB17Y1b8DIYjrrvXa6c7v0FaorcbrQiNQXwo_ofis-eles-5.jpg
EtMsfcrJAINbSA8rSZypbMwgSMcVYpE03Gnxage0Q6OpAXjS254RXpFRRRvb_ofis-eles-6.jpg
TdMkaRWNjtO2jlcGMfbLjdvi9pUXxezsoIpwAUPHIvTAoWuSt1rCDjPiTjkA_ofis-eles-7.jpg
JwyUAMPEGBT7GLofsrauT7ajZiri6fX5EmpIjCjOPzp7l05o2mYsxo7ydhCh_ofis-eles-8.jpg
UunkHYc7DRQXCq41FvGdnvXTQIoAHgGOkyyu5KnQTnyfZu5n4tIlCfpK3118_ofis-eles-9.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera