Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Latarnia morska

 

Czas czytania: ~3 min


dT7tytJoKCCgOlfErwBYEk8BOh4C9VAs221X7cqLmcwXAe62fth2AXB6UoO3_holl-queens-library.jpg
Biblioteka nie może dziś być po prostu biblioteką. Równie ważna, jak sam księgozbiór i czytelnie, staje się otoczka dodatkowych funkcji, które przekształcają tradycyjną książnicę w centrum kultury otwarte na lokalną społeczność. Poza tym dobrze, by gmach biblioteki był budynkiem i ekologicznym, i „ikonicznym”. I taka właśnie ma być nowojorska Queens Library zaprojektowana przez pracownię Stevena Holla. Jej budowa ma ruszyć w przyszłym roku. Budynek powstanie w prestiżowej lokalizacji na Hunters Point, na wybrzeżu East River i będzie się z niego roztaczał widok na Manhattan i siedzibę ONZ na przeciwległym brzegu rzeki oraz Roosvelt Island. Queens Library to pierwszy konkursowy projekt Holla, który zostanie zrealizowany w Nowym Jorku. W intencji architektów, gmach biblioteki ma pełnić funkcję łącznika między wybrzeżem a miastem. Razem z pobliskimi budynkami mieszkalnymi, parkiem i publicznymi szkołami stworzyć ma nowe miejskie forum – ważną przestrzeń wspólną dla lokalnej społeczności. W bibliotece, oprócz regałów z książkami i czytelni, znajdzie się galeria sztuki, wielofunkcyjna sala spotkań, gdzie będą się mogły odbywać zajęcia pozalekcyjne dla uczniów sąsiednich szkół oraz różnego rodzaju wydarzenia angażujące okolicznych mieszkańców, a także pomieszczenia pomocnicze, magazyny i część socjalna dla pracowników. W efekcie, biblioteka ma się stać ważnym centrum kulturalnym w tej części miasta. Podstawową ideą projektu opracowanego przez zespół Stevena Holla było maksymalne otwarcie budynku na ludzi i otoczenie. By zapewnić widok na rzekę i Manhattan, w zachodniej elewacji budynku architekci „wycięli” nieregularne, kształtowane płynną linią otwory, które odzwierciedlają układ wewnętrznej komunikacji. Dzięki nim, oświetlony w nocy budynek będzie jak „latarnia morska” stojąca nad brzegiem rzeki. Klatka schodowa z widokiem na Manhattan będzie głównym elementem organizacji wnętrza biblioteki. Wzdłuż jej biegu skupione będą stoły czytelni, tworzące wertykalnie ułożone sekcje tematyczne. Program obiektu podzielony będzie na trzy strefy przeznaczone dla różnych grup użytkowników: dzieci, młodzieży i dorosłych. Podział ten będzie jednak płynny, a poszczególne sekcje będą otwarte i będą się wzajemnie przenikać. Plan budynku będzie przy tym maksymalnie zwarty, żeby zapewnić wydajność energetyczną i pozostawić jak najwięcej przestrzeni otwartej w jego otoczeniu. Wewnątrz budynku wyeksponowana będzie jego betonowa konstrukcja, pomalowana na biało, elewacje natomiast pokryte będą warstwą izolacji i spienionym aluminium, które stworzy delikatnie połyskującą, ale nie zupełnie błyszczącą powłokę. Aluminium będzie w 100 procentach pochodzić z recyklingu. Budynek będzie usytuowany na osi północ-południe. Po jego wschodniej stronie powstanie trójkątny ogród, w którego północnym krańcu ulokowany będzie pawilon biurowy otoczony zagajnikiem miłorzębów. Po stronie zachodniej biblioteki znajdzie się podłużny staw zasiedlony przez żaby, żółwie i ryby i obsadzony takimi odmianami traw, jakie porastają brzegi rzeki. Na dachu biblioteki powstanie ogród-czytelnia. Fot: Steven Holl Architects Źródło: archdaily.com
TpghvN4EpVDiIHzzopIg2Hxdhdiib6rtW4zpk1lovwDIYFF6MaYEzHgDJiws_holl-queens-library-2.jpg
FlBmidDpqu0CzCUV2k1qjsr83jh74GS7CB66W9EzY5SVbJjbkAINpJg4ChZu_holl-queens-library-3.jpg
W2pJGQ6nzkWyBGCfeEvPTOV07wDC6SwkEIPeuKuYHDVcSkVIMGY1I1KNNOZB_holl-queens-library-4.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera