Piękno naturalnych materiałów - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Piękno naturalnych materiałów

 

Czas czytania: ~1 min


iPcDZbuIKswIK0lx46XsrJ5KsVmtqAaoq9XNTYQsKxLBDw2yKM0RKvaK5ChA_hala-ceresit-visage3.jpg

Najnowsze kierunki architektoniczne w projektowaniu budynków wytycza piękno naturalnych materiałów. Współczesne projekty bardzo często wykorzystują drewno, kamień oraz metal, czyniąc z nich dominujące lub dopełniające elementy elewacji. Nowoczesne podejście oraz świadomość panujących trendów architektonicznych przyświecały również autorom projektu hali widowiskowo-sportowej w Łącku.

Wybudowany obiekt został zaprojektowany przez Agencję Projektową A4 i stanowi I etap inwestycji obejmującej budowę Centrum Kultury i Sportu w Gminie Łącko. Hala sportowa jest dwukondygnacyjnym, niepodpiwniczonym budynkiem wolnostojącym z powierzchnią użytkową ponad 3300 m². Wykonano go w tradycyjnej technologii murowano - wylewanej, częściowo prefabrykowanej. Ciekawe dopełnienie projektu stanowią elementy stalowe oraz elewacja wykonana przy użyciu inspirowanych naturą tynków i farb elewacyjnych. Całkowity koszt inwestycji wyniósł 10,8 mln zł.

BY0laEWdP9Aj7jZeckjxkeLKByKzTaUrdu1l82cRwme9CfJHb98EUEP8Porn_hala-ceresit-visage2.jpg

Na szczególną uwagę zasługuje elewacja hali sportowo-widowiskowej w Łącku. Do jej wykończenia zostały wykorzystane materiały – Tynk ozdobny oraz impregnat koloryzujący. Dzięki temu na elewacji uzyskano efekt drewna, które odgrywa kluczową rolę w nowoczesnym wzornictwie. W zależności od projektu drewniane elewacje idealnie współtworzą zarówno duże przestrzenie nowoczesnych obiektów sportowych oraz handlowych, jak i mniejsze fasady domów jednorodzinnych. W przypadku hali w Łącku elewacja z efektem drewna idealnie współgra ze szklanymi oraz metalowymi elementami zewnętrznymi.

Hala pomieści podczas rozgrywek sportowych około 700 osób na miejscach siedzących i drugie tyle na galeriach, gdzie znajdują się miejsca stojące.

Źródło: Visage


Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera