Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dwie kulki i ...

 

Czas czytania: ~1 min


n5Slz0ijRH9W2f6gbj2Lv4rlXRYrwCWLr35Oat98wjCfz4pUDhlUmpYU6iiW_newport2.jpg
Newport Unlimited – to duży plan rewitalizacji i modernizacji walijskiego miasta. Jednym z jego elementów jest przebudowa stacji kolejowej.
5Ke2L4XfXFcSPAYm6AM1GudkWeh8EDEneNgKsE1hK1tDMotzZFVHlyDiGziF_newport21.jpg
Ze względu na swoje położenie, miasto Newport jest nie tylko stacją przesiadkową między Londynem i Cardiff, ale też „bramą wjazdową” do całej Walii. Było więc jasne, że główny dworzec dzięki przebudowie miał stać się nie tylko użyteczny, ale i wyjątkowy w formie.
c3eWDsMrXEXBMhfTSkDxRz5G0ZwpKGPFZps86CqozR1HxxPcCZghtRh93Ed8_newport3.jpg
Pracownia Nicholasa Grimshawa (we współpracy z inżynierami z firmy Atkins) zaproponowali podział dworca osobne hole, związane w funkcjami, jakie pełnią. I tak Północny Terminal ma obsługiwać ruch lokalny, służyć ludziom dojeżdżającym do pracy, Terminal Południowy zaś przeznaczono na ruch turystyczny i dla przesiadkowiczów. Między nimi powstał hol z kasami, informacją i sklepami. Ten podział funkcjonalny znalazł oczywiście odzwierciedlenie w formie budynku. Każdy z terminali otrzymał formę rotundy o przeszklonym sklepieniu, a połączono je wiodącym ponad torami lśniącym, obłożonym aluminium tunelem, który łączy też terminale z holem kasowym.
gthLHHegQjqCl5QDszsgW1b5DceSaWa9GxZV1hs4JTCyym6gaRmtIPDYBH9t_newport31.jpg
Oddana do użytku pod koniec 2010 roku stacja zebrała przychylne opinie, bo nie tylko uporządkowała i ułatwiła korzystanie z tego bardzo ruchliwego dworca, ale też stała się punktem rozpoznawczym miasta. I tylko złośliwi mówią, że z lotu ptaka budynek przypomina pewien schemat anatomiczny... Fot: Courtesy of Grimshaw
499CmiFxWWbB5knqCQk0EMJR58z46YdqAxs4GZ8M9I7KhAnL5iI9q4nm85L2_newport4.jpg
JrF9QXQzF0J9Pw66K8YG7wLe2NPRZHcSWskaUBxovYt68ojLuAgItXn1WBBx_newport5.jpg
rBMNutGwGhZX6qR4rDlpubvEPHNAKxEHIB7gQnW7beAqVT8l0XbMi132GMio_newport6.jpg
QYQhijEjjrHmvaf6Gguk8ekUoxIVZgujpqvTMCs1b0OkzO8XDc4LngP2wwUN_newport7.jpg
QGr1dwdOpmgZBxqDotv5CorbAwBcfMzj1gLPV8nffecFJRuU6pyqdrkYF2r4_newport8.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera