Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Diamentowy błysk na elewacji DM Klif

 

Czas czytania: ~4 min


yCnY1kJkArhpY45grRlHcZHdZCMqellEjiarFUNO7PqabkRlCFOlR6Ywuidf_klif-elew1.JPG

Pod koniec 2012 roku warszawski Dom Mody Kilf zyskał imponującą i elegancką oprawę – nową fasadę i wnętrze. Biuro architektoniczne „Grupa 5 Architekci” zrewolucjonizowało budynek opracowując wentylowaną fasadę poprzez zaadoptowanie powierzchniowego materiału Corian, jako zaawansowane rozwiązanie w sztuce architektonicznej.

Projekt elewacji dla Domu Mody Klif przypomina diament i został wybrany, jako zwycięska praca w zamkniętym konkursie zorganizowanym przez właściciela centrum handlowego PAIGE Investments Sp. z o.o. Dom Mody Klif został otwarty w 1999 i jest jedną z pierwszych takich inwestycji wybudowanych w stolicy. Kilka lat wcześniej podobne centrum handlowe zostało otwarte w Gdyni w 1996.

Ówczesny budynek warszawskiego Klifu został zaprojektowany w latach 90-tych przez architekta Tomasza Kozłowskiego, którego zamiarem było stworzenie budynku przypominającego pianino. Budynek zmieniał przez lata swój charakter wraz ze zmieniającymi się gustami klientów. Także kafeterie, agencje podróży, restauracje, sklepy oraz inne punkty usługowe zmieniły swoje otoczenie, które stało się eleganckie i nowoczesne.

wrch4H7MwXYWOxf9uCNloWJFy2L7S1VKOXbhPQ4blNWR4SgoWunF624hvZTM_klif-elew2.JPG

Po kilkunastu latach funkcjonowania, inwestorzy zapragnęli, by budynek stał się bardziej wygodny i przyjazny - zmiany zostały dokonane w środku i na zewnątrz budynku. Powstały świeże, nowoczesne i oryginalne przestrzenie dla odwiedzających i dzierżawców. Oświetlenie i sufit zostały przeprojektowane, wybudowano strefę wypoczynku oraz zmodernizowano system wentylacji. Architekturą wnętrz zajął się Marek Tryzybowicz z zespołem architektów z Bose International Planing and Architecture. Natomiast projekt elewacji zewnętrznej Domu Mody Klif został stworzony przez studio architektoniczne Grupa 5 Architekci. Najbardziej rozpoznawalną i widoczną zmianą jest przeprojektowana elewacja Kilfu.

Głównym założeniem postawionym przez inwestora w zadaniu konkursowym było podkreślenie wyjątkowego charakteru centrum poprzez nadanie ekskluzywności i unikalności. Główny architekt prowadzący, Rafał Grzelewski, komentuje ”Naszym celem było zaproponowanie Centrum Handlowemu Klif nowej szaty, która uczyni go ikoną architektury. Corian spełniał założenia ideowe i projektowe oraz wysokie oczekiwania estetyczne. Fakt, że jest to pierwszy budynek w Polsce z elewacją wykonaną z materiału powierzchniowego Corian był dla nas dodatkowym wyzwaniem.” Na całą elewację budynku zostało wykorzystane 1700 metrów kwadratowych materiału.

W 2012, po wyczerpującym programie badań przeprowadzonych przez Instytut Techniki Budowlanej, DuPont™ Corian® otrzymał pozytywny wynik. ITB potwierdziło, że materiał odpowiada wszystkim wymaganiom stawianym materiałom elewacyjnym i aplikacjom z nich wykonanych.

Ten nowoczesny materiał powierzchniowy odpowiadał także wszystkim wymogom technicznym stawianym przez projektantów. Ważnym było, że jest on odporny na promieniowanie UV i łatwy w renowacji. Jego nieporowata powierzchnia powoduje, że po wielu latach ciężkiego użytkowania, materiał nadal wygląda świeżo i elegancko.

H0ub75JnnE46dua8ZMTrrCZNgKw7YhQHtLtlMOqETf2xN1dbEde4RHh8SJ95_klif-elew3.JPG

„Budynek jest otwarty na ulicę Okopową, więc długość elewacji i proporcje bryły były istotnymi wytycznymi projektowymi. Układ i podział paneli nawiązuje do kształtu diamentów, których błysk podkreślić mają dodatkowe, szklane podświetlone panele rozproszone po całej elewacji. Strefy wejściowe zaakcentowane są czarna okładziną w celu podkreślenia w płaszczyźnie elewacji wejść do budynku. Uzupełnieniem elewacji jest projekt zagospodarowania terenu ze specjalnie zaprojektowanymi dla tej inwestycji płytami chodnikowymi, pergolami, ciągami pieszymi i małą architekturą” opisuje Rafał Grzelewski, Grupa 5 Architekci.

Kluczowym zadaniem było zaprojektowanie i zbudowanie specjalnych stołów oraz matryc do cięcia i obróbki paneli tak, by były one gotowe do zainstalowania na elewacji. Odpowiednio przygotowane matryce umożliwiły zachowanie powtarzalności wymiarów liniowych i kątowych dla poszczególnych formatów. Każdy z trójkątów został wycięty z panelu o rozmiarach 1300x3658mm oprócz narożnika budynku, gdzie rozmiary były różne i odpowiednio do niego dopasowane.

Rafał Grzelewski, Grupa 5 Architekci, wyjaśnia “Mając na uwadze ekspozycję elewacji i zmienne warunki temperaturowe zaprojektowano fasadę wentylowaną, do czego wykorzystane zostały przestrzenie pomiędzy panelami. Powierzchniowy materiał DuPont™ Corian® jest gładki, więc różnego rodzaju zanieczyszczenia będą trudniej osadzały się na jego powierzchni. Dodatkowo
jego okresowe czyszczenie nie wymaga nietypowych rozwiązań. Przymocowane pod różnymi kątami panele tworzą piękną grę światła i cieni w naturalnym i sztucznym świetle.”

Źródło: DuPont


Podepnij swój artykuł

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera