Rowerem po hiperboli - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Rowerem po hiperboli

 

Czas czytania: ~1 min


k1k7WEXfZBhrr76J6DyDoTYYgIzUWbhNki7yyjDIhaT3vs3QJtvEznAF027D_london2012-velodrome-hopkins-architects.jpg
Pierwszy stały obiekt budowany na letnie igrzyska olimpijskie w Londynie w 2012 r. jest już gotowy. To welodrom zaprojektowany przez londyńskie biuro Hopkins Architects. Projekt welodromu został wybrany w konkursie w 2007 r., a budowa ruszyła dwa lata później. Hala w kształcie paraboloidy hiperbolicznej swoją formą i linią dachu odzwierciedlać ma geometrię toru kolarskiego. Lekka, stalowa konstrukcja pokryta jest okładziną z drewna cedrowego, która koresponduje z nawierzchnią toru wykonaną z drewna sosny syberyjskiej. Pozostawione między drewnianymi panelami elewacyjnymi szczeliny zapewniają naturalną wentylację w budynku. Podstawę obiektu stanowi całkowicie przeszklony hol. W najwyższym punkcie budynek ma 12 metrów wysokości. Konstrukcję dachu stanowi lekka, wykonana z lin kratownica, o wadze zaledwie 30 kg/m2. Obiekt mieści 6 tysięcy miejsc siedzących rozmieszczonych wokół centralnego toru w dwóch poziomach. Rozdzielający je pas okien obiega całe wnętrze, zapewniając widok na Park Olimpijski i panoramę Londynu. Idą przyświecającą projektantom i inwestorowi – Olympic Delivery Authority (ODA) – było stworzenie najszybszego toru rowerowego na świecie. Ma to zapewnić zarówno jego odpowiednia geometria, jak też warunki klimatyczne – temperatura i wilgotność wewnątrz hali sprzyjać mają biciu kolarskich rekordów. Tor w londyńskim welodromie powstał we współpracy z Ronem Webbem – uznanym na świecie projektantem torów rowerowych, który pracował min. nad podobnymi obiektami na igrzyska olimpijskie w Sydney i Atenach. Obiekt powstał z myślą o igrzyskach olimpijskich i paraolimpijskich. Po ich zakończeniu służyć będzie jako miejsce treningów i zawodów, ma też być otwarty dla lokalnej społeczności, oferując tor rowerowy, część usługową z kawiarnią, a także warsztat i wypożyczalnię rowerów. Źródło: dezeen.com
gz01ko52dRjPeiwxRPRaRZaX1vGtd3ucqpTs6Z7B7U2CP0xdvlYgAmX8JciR_london2012-velodrome-hopkins-architects-2.jpg
tRl9jfAyzlKiAtBZkS1RYrfNsyikQZkhV0uJEKQ3423oGuphsr8kkcedUATK_london2012-velodrome-hopkins-architects-3.jpg
sidzMVsRY4HBfEPlfohkMmaQKoi02zKVtogda7mkS8nbThvS2R79Mp9Vpg2F_london2012-velodrome-hopkins-architects-4.jpg
Vf9eA1IhNg6yf4VzYdqxeJAdV9GP4pRIm5fkc12fi01NyVnG3JmZAMdOKMs0_london2012-velodrome-hopkins-architects-5.jpg
BaaOfFAt6v10pZsXAkMvTrE7uRr8IBNiEX9lmSnPdKcJHTJqlWFnF4QS0CTP_london2012-velodrome-hopkins-architects-6.jpg
JX7HiyNi45Xog4vLc2LQo2pV1xUZ8FXY3n0F8o12pirOs20zjPT8Mo6qDHzx_london2012-velodrome-hopkins-architects-7.jpg
07kyofd1dyZMPLSSaJ25840A8bvyjqsVOOYGoOPbbr1yYisq7gxdWGjxQAHd_london2012-velodrome-hopkins-architects-8.jpg
BBzoWkmriV6kzf8agLFAMd3llxEu648XAIVCsidQQWECgtunBVjqNyf7GrSC_london2012-velodrome-hopkins-architects-9.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera