Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dla sportu zimą i latem

 

Czas czytania: ~1 min


5x0Ve5Iwu2sjcX0JpZMvtTSfQ6DSp0RER3c8DpxxgntvJ2X8zqglG5rOl4my_lodowisko01.jpg
Duńska pracownia BIG zaprojektowała obiekt sportowy, który ma stanąć w mieście Umea w Szwecji. Pomieści on przede wszystkim lodowisko do hokeja, ale nie tylko.
BIDzjmtAQydoOgf1XbNLzBe4ptndlSX94bTxckyCyLyOdQvyQ2PegAVAfXY5_lodowisko02.jpg
Projekt terenu rekreacyjnego obejmuje ponad 4 i pół tysiąca m2 powierzchni. Punktem wyjścia dla architektów było naturalne ukształtowanie terenu – swoją wizje dopasowali oni do topografii działki. Jako że obiekt miał powstać w niewielkim zagłębieniu – budowli nadano kształt miski, która ma je wypełnić.
AerEwGKRElwb0ddmOMKp2nkFKDXPuOx5USFsajUPJuIXwceYUUzZ38utvM5Y_lodowisko04.jpg
To zagłębienie architekci podzielili na pół – jedną część zamieniając w amfiteatr, drugą zaś przykryli porośniętym zielenią dachem, pod którym umieścili lodowisko. Obie części płynnie się łączą – bo dach lodowiska wsparto na smukłych słupach, które stanowią zarazem łącznik z amfiteatrem.
UmfnI7ve0fVDuELJza5ifZIJQnXiDy9VLeSpCoBe15a6JlGwK8fcr72qGCmz_lodowisko05.jpg
Wokół płyty lodowiska będą ciągnąć się uskokowo schodzące platformy dla widzów i spacerowiczów; te same kształty powtórzą się na zewnątrz, w formie tarasów wokół amfiteatru. Materiałem wykończeniowym będzie oczywiście drewno – obiekt powstanie w lesie, wśród zieleni, istotne jest więc, by od przyrody zanadto się nie odcinał.
Edn2kkrSeHFQ1OKvLpjR7XR32yWYHh6zmtMy8qc0H77i5iZvyrgWLOqoVCLV_lodowisko08.jpg
Teren, gdzie ma powstać lodowisko, należy do Parku rzeźby; znajduje się też już tu budynek restauracji. Nowy obiekt i do tej zabudowy się dopasuje. Narożnik lodowiska, który znajduje się najbliżej ulicy – drogi dojazdowej – będzie wystawał ponad poziom gruntu w formie uskokowej piramidy. Osłoni to teren od hałasu, ale także zasygnalizuje wejście do części, znajdującej się poniżej poziomu gruntu. Foto: BIG, big.dk
GaXTKy97Fwn1EzKLOoBWsPRkYJUO2jX2agOuKcvjtjpHnhmHs2o9nfsIYb8X_lodowisko12.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera