Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ażurowa wstążka na książki

 

Czas czytania: ~2 min


ZqVEioWqqeV3cj1BskUanxMtQcMwqYSmJ17td1KYBeAfKn2K5qRHRSn2oBVP_wieden-biblioteka-narodowa-4.jpg
Architekt Chris Precht zaprojektował rozbudowę Biblioteki Narodowej Austrii, która ma siedzibę w zabytkowym pałacu na terenie wiedeńskiego Hofburga.
onEBwJLaMKpUtLbvRYZydfk1Pq20Yzr8ueURL4KCGz9KHJyETOiKPvFBUMkp_wieden-biblioteka-narodowa-9e.jpg
Biblioteka mieści się w zabytkowej budowli, jednym z najbardziej znanych zabytków Wiednia, należącym do kompleksu Hofburg, nazywanego „centrum imperium cesarskiego Habsburgów”. Poza narodowym księgozbiorem swoje siedziby ma tu wiele innych, ważnych dla Austrii instytucji – zbiorów bezcennych dla dziejów tego kraju zabytków, muzeów i galerii.
Ss1NeJaWZpAfkXDZsOYtM5By1TU51CxYiiWy05YC2IN87uyAWYI9kW8HrLwp_wieden-biblioteka-narodowa-9a.jpg
W tę historyczną zabudowę Chris Precht (którego pracownia nosi nazwę Prechteck) postanowił wstawić nowy, złożony w dwóch części obiekt. Jedna część znajdować by się miała pod ziemią i mieścić sale wystawowe (Biblioteka Narodowa często organizuje pokazy swoich zbiorów); tam też znalazłoby się miejsce na restaurację, sklepy i kilka pracowni. Na powierzchni ziemi wiła by się natomiast ażurowa „wstążka” – holl wejściowy do nowych pomieszczeń byłby ulokowany w spiralnie schodzącej pod ziemię konstrukcji, wykonanej z betonu, wyciętego w graficzne wzory. Jak mówi sam architekt, inspiracją dla części naziemnej był kształt kryształu – na nim wzorowana jest struktura elewacji oraz kształt wyciętych w nich ażurów. Tak ukształtowane elewacje – to nie tylko dekoracja. Ażurowe, graficzne wycięcia wewnątrz budynku powodować mają malownicze refleksy świetlne i grę światła i cienia.
ZfmUYxR72IIQela4YQq6773IOhef9kw7SRB8kwcL8helZNPV8H0IP4kQBeM8_wieden-biblioteka-narodowa-9b.jpg
Nowa część Biblioteki miałaby spełniać nie tylko funkcję wejścia do podziemnych sal, ale miałaby też znaczenie jak element miejskiej tkanki – bo wokół (oraz pod unoszącymi się częściami „wstążki”) powstałaby przestrzeń publiczna. Architekt podkreśla, że wielkość nowej budowli dopasował nie tylko do okolicznej zabudowy, ale też do „ludzkiej skali”, tak aby budynek stał się naturalnym elementem krajobrazu, nie raził, nie przytłaczał, a stanowił dopełnienie przestrzeni w okolicach Biblioteki.

Foto: Chris Precht, prechteck.com
4zBvmsTlRlzhtsZcQW2qhyqfBUEn28UTer8e3DvI6U6DAUS2o1H9qInCAZYz_wieden-biblioteka-narodowa-9c.jpg
PK7mOqWnGfVDtnWiDj7fW7s6RaUIlugLxgQpp2IjgXpecnTb13UWUQKZ0msg_wieden-biblioteka-narodowa-9d.jpg
N2431HyOikdFXKD8CuI0lHw2vWktDhJ0iEbTk95zGlwgsVOwWHjE2j5xzMX6_wieden-biblioteka-narodowa-1.jpg
gwkARtdt1S06tIJfDxDpBAQmEFnQuQpn77MFvO7WsfEBEcpHPw1JeOVWKA5Z_wieden-biblioteka-narodowa-2.jpg
4IKXA64OTebt2JxpCDLSLX9hf1y6fYS9viSsb2ofRXrJkFBQsC8QVtzBKK80_wieden-biblioteka-narodowa-8.jpg
V8s1aLFYzFn0UpgnVcoN6kmpyEAZlloqIYxyI2yNLh2HEljFcuhagHFMtfxV_wieden-biblioteka-narodowa-6.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera