Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wyniki konkursu Mister Architektury 2010 – 2011

 

Czas czytania: ~3 min


96lXX6ng2jse1vu0ysr35Uom5vKTnlXZSNclru4ww5OCtsy3XUIofGuTzV9i_fot-1-widok-odrestaurowanej-widowni.jpg

Fot. Amfiteatr w Opolu

W dniach 16 i 27 sierpnia 2012 roku miały miejsce obrady konkursu Mister Architektury 2010 – 2011.

Komisja konkursowa w składzie:
- Andrzej Duda – SARP Katowice – Przewodniczący
- Ryszard Wilczyński – Wojewoda Opolski
- Iwona Wilczek – SARP Opole
- Mariusz Tenczyński – SARP Opole
dokonała oceny obiektów oraz jednogłośnie zdecydowała o przyznaniu Nagrody Mister Architektury 2010 – 2011 oraz czterech wyróżnień. Do konkursu zgłoszono 18 obiektów.

Nagrodę Mister Architektury 2010 – 2011 przyznano dla obiektu Przebudowa Amfiteatru Tysiąclecia w Opolu, ul. Piastowska 14a.
Autorzy:
arch. Małgorzata Adamowicz – Nowacka
arch. Marek Nowacki
arch. Sabina Curzytek – Rabenda
Inwestor: Miasto Opole
Wykonawca: Budimex S.A. Oddział Budownictwa Ogólnego Południe w Krakowie

Nagrodę przyznano dla budynku unikatowego jeśli chodzi o funkcję, sięgającą do tradycji miejsca, a jednocześnie tworzącego nową jakość – krajobrazowo i kulturowo. Architekci zachowali hierarchię obiektów i uszanowali sąsiedztwo Wieży Piastowskiej. Ciekawie rozwiązano zadaszenie oraz taras, który stworzył nową przestrzeń w skali miasta. Materiały wykończeniowe zostały dobrane adekwatnie do funkcji. Zadaszenie nad tarasem jest to nowy element, który podkreśla współczesny charakter obiektu. Realizacja została wybrana w drodze konkursu architektonicznego.

dlm38Id6rBNZmOuLBhstrOGzo487M99qzlY2867gqZjXAEHj6uuW3fxeeXsx_opole1.jpg

Fot. Biurowiec PKO BP/Itaka w Opolu przy ul. Reymonta.

Wyróżnienie równorzędne przyznano dla Budynku Biurowego PKO BP/ Itaka w Opolu przy ul. Reymonta.
Autorzy:
architekt Mirosław Palej – Główny Projektant
architekt Hubert Boryka
architekt Małgorzata Broda
Autorska Pracownia Architektury TECHNO ARCH
Inwestor: prywatny
Wykonawca: Zakład Usług Budowlanych inż. Jan Dudzik

Wyróżnienie przyznano dla obiektu, który jest przykładem dobrego wpasowania budynku komercyjnego w istniejącą zabudowę. Bryła jest dobrze dobrana pod względem wielkości i masy, ma czytelną i prawidłowo
rozwiązaną strukturę zewnętrzną.

3eljfGcTHY7CG28iKCfZv66YqfCXqFKNEHMAUIFjoJ4KkhvPkR6JzxXZiXto_opole2.jpg

Fot. Budynek ARTPUNKT obok Galerii Sztuki Współczesnej w Opolu.

Wyróżnienie równorzędne przyznano dla budynku ARTPUNKT w Opolu, przy ul. Kośnego 32a
Autorzy:
M. i A. Domicz – pracownia architektury
Małgorzata Pizio – Domicz
Antoni Domicz
współpraca: Marta Pizio, Robert Liberda
Inwestor: Galeria Sztuki Współczesnej w Opolu
Wykonawca: AKBUD Andrzej Kijas

Wyróżnienie przyznano dla budynku, który konsekwentnie zrealizowaną fasadą podkreśla szczególne miejsce w mieście. Jest to rodzaj eksperymentu architektonicznego, który otwiera nowe perspektywy i nowe spojrzenie.

JuQyNFJvYV33gEMczkypGfKHxmOViD3Yn3NQDZPiueZuhJiQaaEE6R8e04nF_opole3.jpg

Fot. Jednorodzinny dom mieszkalny w Łubnianach.

Wyróżnienie równorzędne przyznano dla domu mieszkalnego jednorodzinnego w Łubnianach
Autorzy:
architekt Mirosław Palej – Główny Projektant
Autorska Pracownia Architektury TECHNO ARCH
współpraca: architekt Krzysztof Szkółka
Inwestor: prywatny
Wykonawca: prywatny

Wyróżnienie przyznano za udane podjęcie tematu współczesnej rezydencji osadzonej w podmiejskim krajobrazie. Obiekt cechuje dobra, stonowana kolorystyka, ciekawe jest świadome prześwietlenie budynku.
Podział bryły na cztery części tworzy czytelną gradację przestrzeni placu wejściowego i ogrodu.

LDqFTo3hfa4P7CQD5shWQW6Dv4BmNp9N6js5XkRDcjHJunDdYgEzOz7OXg4R_opole4.jpg

Fot. Budynek Miejskiej Biblioteki Publicznej w Opolu przy ul. Minorytów.

Wyróżnienie równorzędne przyznano dla Miejskiej Biblioteki Publicznej w Opolu, ul. Minorytów 4
Autorzy:
arch. Małgorzata Zatwarnicka
arch. Andrzej Zatwarnicki
pracownia ARCHITOP Andrzej Zatwarnicki
Inwestor: Urząd Miasta Opola
Wykonawca: Energopol Trade Opole Spółka z o.o.

Wyróżnienie przyznano za dokładność w rozwiązaniu detalu architektonicznego oraz pieczołowitość architektoniczną widoczną we wnętrzach. Ciekawie połączono starą bryłę z nową poprzez ujednolicenie
kolorystyczne. Przestrzenność wnętrza uzyskano przez studnie i otwarte schody. Dużo trudu włożono w tej realizacji w jakość architektoniczną.

Źródło: sarp.opole.pl, nto.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018
Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018

Zapraszamy 21 czerwca 2018 na bezpłatne szkolenie dla architektów, którego tematem będzie: „VELUX Ar ...

Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze
Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze

Mundial 2018 wzbudza sporo kontrowersji, krytykowana jest lokalizacja mistrzostw (choćby to, że Rosj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera