Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Rozstrzygnięcie konkursu Gdzie jest Muzeum Niepodległości?

 

Czas czytania: ~4 min


mycCZtIvsO4GHq9IbsKlXRMtiUr1fBES6qbjrOg0Jr2JIUFiYJAZhH1iyKvg_1-nagr-paulina-jolanta-1.JPG

Fot. I nagroda dla grupy projektowej: Paulina Jolanta Dębska, Paulina Galińska

Ogłoszono wyniki konkursu na projekt urbanistyczny otoczenia siedziby Muzeum Niepodległości w Warszawie. W dniu 13 grudnia 2012 r. odbyło posiedzenie w składzie zatwierdzonym przez dra Tadeusza Skoczka, Dyrektora Muzeum Niepodległości w Warszawie:
1. dr hab. inż. Anna Dybczyńska-Bułyszko
2. Jarosław Zieliński
3. Aleksandra Stępień
4. Krzysztof Mordyński

Temat Konkursu:
Ukształtowanie otoczenia siedziby Muzeum Niepodległości w Warszawie zmierzające do wydobycia walorów przestrzeni miejskiej poprzez powiązanie pałacu z jego najbliższą okolicą.

I nagroda dla grupy projektowej
Paulina Jolanta Dębska
Paulina Galińska

za opracowanie projektu pod nazwą „1987”
Praca wyróżnia się spośród nadesłanych projektów umiejętnym operowaniem elementami współczesnymi, którymi Autorki nadały przestrzeni przed pałacem charakter barokowej osi, podkreślającej architekturę budynku. Zastosowano właściwe przełamanie osi, uwzględniające uwarunkowania istniejącej zabudowy i przebiegu dróg oraz tworzone przez nie kierunki. Oś łączy pałac i historyczną studnię „Grubą Kaśkę”. Projekt cechuje docenianie wartości tradycji w przestrzeni miejskiej, unika jednak podania symboliki w sposób zbyt dosłowny.

Autorki pracy starały się zintegrować pałac ze szlakami pieszymi. Usunięcie uliczki-nawrotki sprzed wejścia do budynku dąży do połączenia fasady pałacu z utworzonym przed nią placykiem miejskim. Strefa piesza tego miejsca została wydzielona niskim murkiem od ruchliwej jezdni. Przestrzeń ta mogłaby zostać z powodzeniem wykorzystana przez Muzeum Niepodległości do realizowania różnych inicjatyw bez narzucania im określonej formy.

Umiejętne operowanie zielenią dąży do zmniejszenia niekorzystnego wpływu wysokich bloków w sąsiedztwie pałacu, wytwarzając równocześnie wnętrze o właściwej skali i otoczeniu pełnym zieleni, odpowiednim dla barokowej architektury.

Na podkreślenie zasługuje także czytelne i estetyczne podanie projektu, świadczące o biegłości i staranności Autorek.

2WjrpxAQBm8QpV2EtnzQzFVecDS9rY5PqQJsh3vU3WkiwUwlnDVF54dv6MaP_1-nagr-paulina-jolanta-2.JPG

Fot. I nagroda dla grupy projektowej: Paulina Jolanta Dębska, Paulina Galińska

II nagroda dla grupy projektowej
Jacek Kwieciński
Maciej Sidorowicz

za opracowanie projektu „290710”
Projekt proponuje radykalne rozwiązanie wprowadzenia ruchu kołowego al. Solidarności pod poziom terenu, dzięki czemu uzyskana została obszerna przestrzeń piesza przed pałacem. Rozdzielenie funkcji komunikacyjnej i wypoczynkowo-reprezentacyjnej stwarza olbrzymie możliwości zintegrowania siedziby Muzeum Niepodległości ze szlakami spacerowymi oraz ciekawego ukształtowania placu przed pałacem, co jednak nie zostało przez Autorów w pełni wykorzystane.

Umiejętne wiązanie różnych elementów przestrzennych zielenią poprzez zamknięcia i otwarcia, tworzy propozycję przyjemnego dla użytkowników placu miejskiego, charakterystycznego punktu Warszawy i przystanku dla spacerowiczów na szlaku pomiędzy Ogrodem Saskim i parkiem Krasińskich.

Projekt wytycza oś o charakterze barokowym wiążącą pałac Przebendowskich z „Grubą Kaśką”, która podkreśla walory architektoniczne budowli, równocześnie starając się maskować mankamenty kompozycyjne otoczenia.

Autorzy zaproponowali wykorzystanie ogrodu za pałacem do imprez i wydarzeń muzealnych, co jest trafne funkcjonalnie i nawiązuje do historycznego przeznaczenia tego miejsca.

gqjYoDXYUF1wot0kL4t1h0rD2o2XAWUGWVgF5x5qmpajUispGugQbS8bFEl3_2-nagr-maciej-sidorowicz1.JPG

Fot. II nagroda dla grupy projektowej: Jacek Kwieciński, Maciej Sidorowicz

Q8xgCehssBw7TipW5xLQWiS0ps11IJTW2gyECxrfPiuupEetcgmWexvmRMeX_2-nagr-maciej-sidorowicz2.JPG

Fot. II nagroda dla grupy projektowej: Jacek Kwieciński, Maciej Sidorowicz

III nagroda dla grupy projektowej
Andrzej Klimkiewicz
Joanna Kuchta
Hanna Dzielińska

za opracowanie projektu „Kroki do niepodległości”
Za oryginalne podejście do tematu konkursu i wskazanie na inny wymiar integracji siedziby Muzeum Niepodległości z miastem, jego mieszkańcami oraz turystami. Przestrzeń wokół pałacu została potraktowana jako park edukacyjny, którego elementy wiążą się tematycznie z profilem muzeum. Przedstawiono szereg interesujących pomysłów. Autorzy nie zaniedbali także widokowego powiązania zaproponowanych instalacji z budynkiem.

Praca nie odpowiada na postawione problemy urbanistyczne, nagroda została przyznana za oryginalność myśli.

dEazN0oSbGfmMB6WHgS6SDfF3SWg9QGD9WyLj1WEcjSa3oxB0jGcKRaAwkH5_3-nagr-andrzej-klimkiewicz1.JPG

Fot. III nagroda dla grupy projektowej: Andrzej Klimkiewicz, Joanna Kuchta, Hanna Dzielińska

TALAf6Oe0y6ACuUYLuWDu132KeMnNOSKxpq8vjEhcxzunXjEsSbNMxjJmK4I_3-nagr-andrzej-klimkiewicz2.JPG

Fot. III nagroda dla grupy projektowej: Andrzej Klimkiewicz, Joanna Kuchta, Hanna Dzielińska

Wyróżnienie dla grupy projektowej
Grzegorz Mika
Marek Jaxa-Chamiec

za opracowanie projektu „848561”
Wyróżnienie za wrażliwość widoczną w tektonice, nadanie dynamiki przestrzeni, grę kierunkami oraz za pomysłowy sposób rozwiązania chodników poprzez różnicowanie powierzchni, wydzielenie przestrzeni pieszej od kołowej.

NMgd78ZZzdOxxP5gT2ZWk27knN4tEoxfCXOkyzDRjU1GU38Z3ookEoqjPedo_wyroz-grzegorz-mika1.JPG

Fot. Wyróżnienie dla grupy projektowej: Grzegorz Mika, Marek Jaxa-Chamiec


Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera