Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wyniki konkursu Rytm Światła

 

Czas czytania: ~3 min


WIV8XF3gTXM9GQBWPILbWFukO4CPQ2hLzWIj5d9FNcv7tOJt8D95cm4MXGHr_praca-nr-4-plansza-1-male.jpg

Fot. Praca nr 4, autorstwa Marcina Szewczyka

Pierwsza edycja Konkursu Rytm Światła a sposób formowania przestrzeni mieszkalnych została rozstrzygnięta 12 marca 2013 roku podczas Międzynarodowych Targów ŚWIATŁO 2013 w Warszawie w ramach Konferencji Architektura – Światło – Przestrzeń.

Komisja Konkursowa obradująca w składzie :
arch. Ryszard Jurkowski - Pracownia AIR Jurkowscy Architekci
Marek Orłowski – Prezes Polskiego Związku Przemysłu Oświetleniowego
arch. Oskar Grąbczewski – Pracownia OVO Grąbczewscy Architekci – Przewodniczący Jury
arch. Beata Goczoł – Pracownia Goczołowie Architekci Studio Autorskie
arch. Przemo Łukasik - Pracownia Medusagroup
z nadesłanych prac wyłoniła laureatów, przyznając Nagrodę Główną, dwie II nagrody oraz dwa wyróżnienia.

UFdHVpSv1X8BszbqNer7HExeeICFPwFQtWrNliXFK520hRU1trqOEBQSk26h_praca-nr-4-plansza-2-male.jpg

Fot. Nagroda główna - Marcin Szewczyk

I nagrodę ( Nagroda Główna ) przyznano pracy nr 4, której autorem jest Pan Marcin Szewczyk

Praca zauważyła bardzo konkretny problem skierowanych na południe ślepych ścian szczytowych w istniejących blokach mieszkalnych, realizowanych w technologii wielkopłytowej i zaproponowała bardzo zręczne rozwiązanie polegające na dobudowaniu do tych ścian, w najlepiej doświetlonej części budynku ponad standardowych mieszkań stanowiących uatrakcyjnienie całego budynku. Pomysł został prosto i konsekwentnie rozwiązany oraz bardzo dobrze pokazany. Mimo pewnych wątpliwości, związanych np. z dobudowaniem do istniejącego budynku windy samochodowej umożliwiającej wjazd na każde piętro dobudowy, praca najlepiej ze wszystkich połączyła nowatorstwo i oryginalność wizji z realizmem obserwacji i przekonywującym warsztatem architektonicznym.

AmnYn842DT4UuW5gWUcNFD8GD5fALvOuBpYXalDJEMBLFCj0NJ7ehRmrNXk6_praca-nr-9-plansza-1.jpg

Fot. II miejsce - Karolina Bartnicka

GZp6OxyDFfVL2ObAhREWJewtCCWeh0cNXYKDkjgxNv9yx6dUADKJR7Akv1n6_praca-nr-9-plansza-2.jpg

Fot. II miejsce - Karolina Bartnicka

II nagrodę ex aequo otrzymała praca nr 9 Pani Karoliny Bartnickiej za pomysł ruchomej, perforowanej obudowy modernistycznego, szklanego modułu zabudowy jednorodzinnej pozwalającej na regulację natężenia i charakteru światła i stwarzającej ciekawą przestrzeń pośrednią pomiędzy domem a jego zewnętrzem. Praca jest przejrzysta, prosta i mimo braku detali rozwiązania mogłaby być podstawą do dalszego rozwinięcia i urealnienia. Na uwagę zasługuje udane wpisanie skromnej formy obiektu w krajobraz.

JFevNynioUjf0IwtKo4939NzcbuiOPop7HAH3KHzGqh8oVWDbsKrnNDuABgA_praca-nr-13-plansza-1.jpg

Fot. III miejsce - Magdalena Jakubiuk oraz Remigiusz Miszczak

MBVbcGAE46SnWpVfGdAWDWb6lgKMBkY3oTeTTgszUcGr2l3FOeq2Gz8GIQWv_praca-nr-13-plansza-2.jpg

Fot. III miejsce - Magdalena Jakubiuk oraz Remigiusz Miszczak

III nagrodę ex aequo otrzymała praca zespołowa nr 13 autorstwa Pani Magdaleny Jakubiuk oraz Pana Remigiusza Miszczaka, która jest ideowym projektem nowego typu zabudowy wielorodzinnej. Praca zawiera szereg ciekawych przemyśleń dotyczących braku właściwego naświetlenia w istniejących przykładach zabudowy wielorodzinnej i prezentuje koncepcyjny model budynku składającego się z ruchomych modułów mieszkalnych zmieniających swoje położenie w zależności od ruchu słońca i potrzeb mieszkańców – rytm światła wpływa tu bezpośrednio na architektoniczny kształt budynku. Jako jedna z nielicznych praca analizuje też światło sztuczne jako element kształtujący zarówno wnętrze jak i zewnętrze budynku w nocy.

mI0B9LTwyMfRmlmpjOPIzKHS1Vgu2mB894FvThSD8NqiGwpBAu8WGNaqWHVW_praca-nr-3-plansza2.jpg

Fot. Wyróżnienie Agnieszka Pałtynowicz oraz Karolina Skoneczna

2df9SLIQjhdOUqfubYsIe5qxztoW2KDOvu1X74FKVtsAnY5NcX2vLMDlH39F_praca-nr-3-plansza1.jpg

Fot. Wyróżnienie Agnieszka Pałtynowicz oraz Karolina Skoneczna

Wyróżnienie otrzymała praca zespołowa nr 3 autorstwa Pani Agnieszki Pałtynowicz oraz Karoliny Skonecznej za ciekawą próbę stworzenia domu jednorodzinnego „podążającego za słońcem”. Uznanie jury zyskała wrażliwie kształtowana elewacja z przesłonami inspirowanymi biologiczną geometrią liści. W opinii jury praca byłaby lepsza i bardziej realna, gdyby autorzy wykorzystali możliwość ruchu, rozsuwania i zsuwania tej właśnie przesłony zamiast ruchu obrotowego całego domu.

38Z7heO9d7g0f4psoFfReNxbc3kFHDzdxhkbhc5GJ6Uh9CVInURImTi8zvZk_praca-nr-6-plansza1.jpg

Fot. Wyróżnienie Agnieszka Adamska

XGOoBPuyEuu7iry5KkeM1EsMu9xbhIwGfQ9VisiAgBqF8v1dPXdc7vhCoYmm_praca-nr-6-plansza2.jpg

Fot. Wyróżnienie Agnieszka Adamska

Wyróżnienie otrzymała również praca nr 6 nadesłana przez Panią Agnieszką Adamską, za próbę wprowadzenia charakterystycznego elementu doświetlającego do standardowej zabudowy szeregowej. Jury doceniło realizm tej pracy i zmierzenie się z często spotykanym problemem braku właściwego doświetlenia wnętrz przy dużej gęstości zabudowy jednorodzinnej.


Podepnij swój artykuł

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera