Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Teatr w Głogowie w nowej odsłonie - wyniki konkursu

 

Czas czytania: ~1 min


Nowy teatr

 

ACuugnxipOvJHRw0cm1kywlRldMaYw8Y41s6loBH73TZOkKJsO4txYiylJXm_widok-b02.jpg

Teatr miejski w Głogowie zyskał nowe oblicze dzięki projektowi Studia Architektonicznego Ozone z Wrocławia, które zostało nagrodzone w konkursie na opracowanie koncepcji odbudowy i rozbudowy teatru.

W piątek 5 września ogłoszone zostały wyniki konkursu na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej odbudowy i rozbudowy dawnego teatru miejskiego na potrzeby szkoły muzycznej w Głogowie wraz z zagospodarowaniem rynku na Starym Mieście w Głogowie. Nagrodzono dwie pracownie architektoniczne, których koncepcje jury konkursu oceniło najwyżej – pracę wrocławskiej pracowni Ozone Studio Architektoniczne oraz pracowni z Rybnika.

Punktem wyjścia idei pracy konkursowej przygotowanej przez architektów Studia Ozone było poszanowanie dla historii miejsca, w którym znajduje się budynek starego teatru. Jemu podporządkowany jest projekt nowej funkcji szkoły muzycznej w bezpośrednim sąsiedztwie. Zaprojektowany kompleks swoją formą i obrysem nawiązuje do historycznego planu stojących w tym miejscu kamienic. Również charakterystyczne „odcięcie” budynku teatru od nowopowstającego budynku szkoły muzycznej znajduje swoje odzwierciedlenie w historii. Budynek poprzez szklano-lustrzaną elewację, w założeniu ma odbijać otoczenie, przez co mimo swojej nowoczesnej formy idealnie wkomponowuje się w lokalny, historyczny charakter miejsca.

Źródło: materiały projektantów

wypHJdizSlazLV7UCUzauZsF8uhHxb78pP0XFG0MDa3Gzfk1npq7pxQqQK4g_widok-d.jpg
xThvPTh5jyvZ5eI3wBu5KrC1C6Rg8nX6Ce8ka7dxEPvDZiQ5DFJGp3lueSY1_widok-f2.jpg
QWfY1LF9NMPdEbNMtVhZFUMJJBuVJMg9bbq5LvTeWVBQ3hOWhvCEyZrK5wlV_widok-a.jpg
HUYBidK7sPerUe8VbAqjIIwyCMdUseozBA543ruLa4a49VgyG28RInHGyP9W_widok-c-03.jpg
Bz3zf9rsOU73uOJNffZIFuFIWcs7JHBgsF0jRkigkCtugMDPgf4f7lZvpkGa_widok-e02.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera