Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wyróżnienie w konkursie międzynarodowym dla BXBstudio

 

Czas czytania: ~2 min


Biuro BXBstudio zostało wyróżnione w konkursie M-Arch: London Shoredith Station.

 

bO80UaTbMhRGDeOpdx7g6waP9MyLccbUorvo3tBtKajiay6Jwkq97e6EzFa3_04-1konk.jpg

Biuro BXBstudio zostało otrzymało specjalne wyróżnienie w międzynarodowym konkursie M-Arch: London Shoredith Station. Urban Cloud znalazł się w gronie 13 najlepszych projektów z prawie 200 nadesłanych z całego świata.

Konkurs miał na celu integrację modnego i rozwijającego się Londyńskiego Shoreditch wraz ze starą wielokulturową dzielnicą Brick Lane. Unikalne sąsiedztwo dwoch różnych i niezwykle bogatych kulturowo dzielnic czynią to miejsce jednym z najbardziej tętniących życiem na świecie. Projektując budynek rekreacyjny na styku Shoreditch i Brick Lane projektanci musieli znaleźć rozwiązanie, aby zespolić je z już istniejącymi atrakcjami kulturalnymi okolicy.

rqQcQGLXQEFldzv1HCIUYW31eYZJswf5hFHbd7UJmdmYIzPwrSFpvFCZjhSO_05konkur.jpg
l4jVGEt3EnIO4LkDKmdagQ3uZZhsQ5i4hwJYsUF54GGGKfEXvneNvRA80iYU_06konkur.jpg
cc9qkrPb7OftplOlVbHd5Dz76wWKA8eHNCMWW5XoOckGJuL0NkoKmm7KULR3_07konkurd.jpg

URBAN CLOUD jest pawilonem, którego zmienny charakter ma podkreślić to jak dynamicznym i żywym miejscem jest okolica Brick Lane. Jakość przestrzeni znajdującej się pod chmurą jest niezależna od warunków zewnętrznych dzięki możliwości przetworzenia energii w niej zmagazynowanej a pozyskanej z odnawialnych źródeł. Podstawowym celem pawilonu jest stworzenie atrakcyjnej przestrzeni dla lokalnej społeczności i turystów, która daje możliwość spędzania czasu w różny sposób – może być „odkrywana” przez użytkowników na wiele sposobów. Urban Cloud może zaistnieć w przestrzeni Londynu jako seria pawilonów tworzących zorganizowany system komunikacyjno – funkcjonalny. Elementem przenoszącym architekturę pawilonu na kolejny (cyfrowy) poziom jest mobilna aplikacja stanowiąca medium komunikacyjne pomiędzy użytkownikami, a także samą „chmurą”.

vi2rEFroeYo5l3wfc0qD0iZcpcTrc5XAVM3bVv3kg5QtXJXlwlJOLabDphHF_08konkur.jpg
VE17YezDgpki8C0R1dovTfZxcKjyj1giizaK5aAD5r43G9ozVOxY6wNogbAQ_09konkurs.jpg

Urban Cloud - London Shoredith Station
Special Mention in the MArch international competition.
Project: BXBstudio Bogusław Barnaś
Wizualizacje i Grafika: BXBstudio
Team: Bogusław Barnaś, Paweł Dawiec, Natalia Bryzek, Anna Hydzik, Celia Landry
Location: Londyn, UK
Date: 2015
Total area: 480 sqm
Competition organizer: m-arch.co.uk/#shoreditch


Podepnij swój artykuł

tagi

Heinle, Wisher und Partner Architekci projektują w Krakowie
Heinle, Wisher und Partner Architekci projektują w Krakowie

Dziś każde miasto chce mieć swoje centrum nauki – placówki takie są bowiem niezwykle atrakcyjnymi ob ...

Projekt zielonej biblioteki
Projekt zielonej biblioteki

Projekt zielonej biblioteki sami architekci nazwali „Zielonym statkiem kosmicznym” - co od razu suge ...

Dom jednorodzinny w nowym wydaniu
Dom jednorodzinny w nowym wydaniu

Polskie miasta i wsie pełne są domów jednorodzinnych sprzed 30, 40, 50 lat. Zwykle nie są to wysokie ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera