Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Konkurs Wzgórze Andersa - wyniki

 

Czas czytania: ~2 min


Wyniki konkursu studialnego na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zagospodarowania obszaru Wzgórze Andersa - teren ograniczony ulicami Borowską, Kamienną, Ślężną i Dyrekcyjną we Wrocławiu.

I nagroda - praca nr 02
Autorzy: Arch_it
Zespół: Marta Bazan, Paweł Floryn, Piotr Kaczyński, Piotr Zybura

5zkYX5oHSUOOiJrMzNtYkgOoohAdfE1aTxdq3JbSpYwGiPs4FJK9sfVRKW5w_02-1.jpg

Pierwszą nagrodę jednogłośnie przyznano pracy numer 02.

Uzasadnienie:
Praca stanowi silny znak w przestrzeni, mogący stać się elementem wyróżniającym to miejsce na mapie Wrocławia. Projektowana pętla w spójny, ale niestandardowy sposób porządkuje mankamenty funkcjonalno-przestrzenne tego terenu, ujmując je w ramę hybrydowej wielofunkcyjnej przestrzeni publicznej.Radykalność rozwiązania spowoduje, w przekonaniu jury, napięcia na styku z niezagospodarowanymi terenami, a w konsekwencji aktywizację podmiotów znajdujących się wewnątrz kwartału.

Pod względem projektowym pasmowa struktura pętli daje możliwość wariantowej i etapowej realizacji funkcji towarzyszących – elementów wyposażenia oraz zostawia duże pole swobody na wypracowanie scenariuszy aktywności i dodatkowych elementów wyposażenia dedykowanych poszczególnym grupom wiekowym i różnorodnym kategoriom użytkowników.

N62Eajw27ZPGG8UBBsJndSyMrZXlp0nwzzhW5wELnijyLpq52mHscanVfQTK_02-2.jpg

II nagroda
Drugą nagrodę przyznano pracy numer 03
Autorzy: Menthol Architects- Liliana Krzycka, Rafał Pieszko
Współpraca: Karolina Bielak, Robert Gacek, Katarzyna Dobiecka, Aleksandra Zienkiewicz, Janek Jerzmański

fIef6Ql6FROByUcCqA3Akrjihauxoa6MKeuuC1thUEpYwiDLDrZeVtsZjfP1_03-1.jpg

Praca pt. „Zgęstek jako synergia funkcji miastotwórczej” daje pełna odpowiedź na zagospodarowanie każdego metra kwadratowego obszaru. Wykreowano miejsce do cieszenia się życiem. Mocno zaznaczono pożądane powiązanie południowych terenów zielonych (Park Skowroni – Park Andersa) z wielkomiejskim centrum Wrocławia. Praca pokazuje pełna metamorfozę porządkująca przestrzeń miejską. Stanowi jednocześnie znakomita zachętę dla współpracy prywatnych inwestorów z miastem z myślą o mieszkańcach.

Mimo nieuwzględnienia polityki przestrzennej dla tego rejonu zasługuje według jury konkursu na druga nagrodę.

O0Lv9FEF2CvFF4NdrAnXH2LuxyP7NuWCqhdAujhbaiyB2G8eQMH7d7dheg1n_03-2.jpg

Wyróżnienie
Przyznano pracy numer 04
Liliana Krzycka, Rafał Pieszko, Aleksandra Zienkiewicz, Karolina Bielak, Robert Gacek, Katarzyna Dobiecka, Jan Jerzmański

7ovBCtAlbh85QlFWZsSMOexD0JmK4KdlsxL0Iw6Orb5LC9NzfL6OpLdR9INx_04-1.jpg

Jury doceniło kompleksowość podejścia i spójność koncepcji opartej na strukturze złożonej z kładek i zielonych dachów parkingów. Poprzez przerzucenie zielonego przejścia nad ul. Kamienną zaproponowane rozwiązanie wpisane zostało w ciag zielonych przestrzeni miasta. Za korzystne uznano przeznaczenie dużej części terenu na funkcje zielone i parkowe. Wskazane rozwiązanie budzi jednak wątpliwości realizacyjne ze względu na znaczne nakłady finansowe związane z przebudowa obiektu handlowego oraz budową szeregu mostów i kładek. W koncepcji brakuje możliwości etapowania a przedstawiony scenariusz jest ubogi w propozycje aktywności.

eC19PoHhyymQD0pjNb756m5GDppLmEQQEX7EvLC8jDqP056t4voHFCvv4BBL_04-2.jpg

Więcej na: wroclaw.sarp.org.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Biurowiec Kanlux w Radzionkowie
Biurowiec Kanlux w Radzionkowie

Biurowiec Kanlux w Radzionkowie powstał w wyniku przekształcenia budynku stołówki, znajdującej się n ...

Nowy Nikiszowiec – osiedle XXI wieku?
Nowy Nikiszowiec – osiedle XXI wieku?

Nowy Nikiszowiec – to nazwa osiedla, które ma powstać w Katowicach przy ulicy Górniczego Dorobku. I ...

Apartamenty Potocka – zabawa geometrią
Apartamenty Potocka – zabawa geometrią

Apartamenty Potocka – to projekt biura Pole Architekci. Pięciokondygnacyjny dom wielorodzinny został ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera