Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kopiec na Placu Hermana

 

Czas czytania: ~2 min


VGWUI81pX8s6jUd35w0rq4vvkn5MRTsGqsSAzQq8lEQprDshdqjDUM1AALz7_plac-hermana-1.jpg
Pracownia Arhimetrics + Enota stworzyła wizję nowego wieżowca, który ma stanąć w mieście Celje w Słowenii.
VCYk2mhKr3BhdwC3ZOHQ6bUAqDN5cI3eo2tkLxlmR6wI7bL3OKkVXiS5RRQa_plac-hermana-2.jpg
Nowy budynek – nazwany od adresu Placem Hermana - ma powstać w centralnym, ale przez lata zaniedbanym i zapomnianym miejscu słoweńskiego miasta, jednym z jego zdań będzie więc nadanie okolicy charakteru. Gmach ma łączyć funkcje biurowe i mieszkaniowe oraz pomieścić ponad 22 tys. m2 powierzchni użytkowej.
JmxdEpt1IWDM61do1Lr9caZfHUG6YoPNK4kA4gn0s8vpi7GrcUaQiIdGTVIU_plac-hermana-3.jpg
Architekci postanowili nie nawiązywać do charakteru okolicznej zabudowy, mimo że biurowiec stanie tuż obok Starego Miasta z zabytkowymi kamieniczkami. Poza Starówką okolica jest zabudowana wyjątkowo chaotycznie, pełno też w niej jeszcze luk. Arhimetrics + Enota zdecydowali się więc na wykreowanie budowli, która choć odmienna, cały ten chaos połączy w jakąś logiczną całość. Architekci uwzględnili natomiast urbanistykę rejonu – większa część budynku (poza wieżą w części środkowej) wysokością dopasowuje się do sąsiadów, układ skrzydeł uwzględnił też zabudowę okolicy tak, by pomiędzy budynkami powstał publiczny plac.
YsEDU4MpAska9MNOHRgJ2kCiodPnCdgS8XbGJRKrcfIdmwzTekPUDdjMGTVE_plac-hermana-4.jpg
Dla członków pracowni Arhimetrics + Enota najważniejsze było jak najlepsze wpisanie budynku w miasto (także dzięki temu mogli nadać mu bardziej oryginalną formę). Budynek domknął pusty narożnik dwóch ulic, wypełnił niezagospodarowaną przestrzeń, wykreował tereny publiczne nie tylko na wspomnianym placu, ale też wzdłuż pozostałych boków, które na parterach wypełniły sklepy i kawiarnie.
3ihA4dSoVWf16IJ06GkRqaOjwbtS198YghbhhegJwCZFMbKkrTgMqBsJh1nv_plac-hermana-5.jpg
Najbardziej wyrazistą częścią budowli jest oczywiście wieża. Nadano jej formę niepodobną do szklanych wieżowców: składa się ona bowiem z jakby nieskładnie ułożonych jedna na drugiej kwadratowych płyt. Zmniejszają się one ku górze, tworząc coś na kształt nieregularnego kopca termitów. Płyty są też poprzesuwane względem siebie, a miejsca, powstałe w przerwach pomiędzy nimi wypełniono zielenią. Dzięki widocznym na każdej kondygnacji krzewom i niewielkim drzewom budynek, mimo mocnej, ciężkiej bryły nie sprawia przytłaczającego wrażenia. Foto: Arhimetrics + Enota, enota.si
dVAJS6ISon98Lza7XhqRKYK5mT3JYIsZqH1voKyRmtqZRLhfOEaM8EnLxZRG_plac-hermana-6.jpg
7GSquICvzxPSYdoUlq71PJtc1yaEtRE7uUIG9G54794JINSq4Nwj7kZOlkER_plac-hermana-7.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera