Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Krzywe wieże

 

Czas czytania: ~1 min


tXHM0iXClBqZa2hgOKciVgavV98DQmLyquYhHuJo3w1FZvDcs4KVcRb30Twh_3xn-bella-sky.jpg
Hotel Bella Sky w Kopenhadze to połączenie dynamicznej formy i równie dynamicznej kompozycji elewacji. Zaprojektowany przez duńskie biuro 3XN budynek tworzą dwie 'skręcone' wieże pokryte pikselowym wzorem.
axnsCK0NoyK22o7TqU8glw1TmY5V9pHIn6NtmZ7kSisNOgR2yUDo4vNzzteN_3xn-bella-sky-2.jpg
Bella Sky Hotel to część większego kompleksu, który tworzy razem z centrum konferencyjnym i wystawienniczym. Znajduje się on w nowej dzielnicy Kopenhagi – Orestad, na wyspie Amager. Niewielka odległość dzieli go zarówno od centrum miasta, jak i lotniska.
TzUbWyHgxSnyxpNv8nXHFcqztvc1Eqy2qWmdnOe6rX8eTFgM5Av4uEo9Vkpw_3xn-bella-sky-3.jpg
Budynek hotelu mieści 814 pokoi i składa się z dwóch asymetrycznych wież. Obie zostały lekko 'skręcone' i odchylone od pionu o 15 stopni. Ze względu na bliskość lotniska, budynek w tej lokalizacji nie mógł być wyższy niż 75 metrów (23 piętra) – nie mógł więc tu powstać 'zwyczajny' wieżowiec. Odchylenie i skręcenie jednej z wież w górnej części zmniejszyło problemy związane z turbulencjami wywoływanymi przez wiatr na płaskim, nadmorskim terenie, z kolei skręcenie drugiej z nich u podstawy umożliwiło stworzenie wyraźnie zaakcentowanej strefy wejściowej do budynku. Hotelowy hol połączony jest z holem centrum kongresowego 'Bella', sprawiając, że nowy obiekt staje się integralną częścią całego kompleksu.
AvZjAP4XMqpvVbnpaABPxZ0wn8wtt9j94GbG1O9H6AUz7gqz8e7wg1sM2yCz_3xn-bella-sky-4.jpg
Dzięki odchyleniu wież w przeciwnych kierunkach, nie zakłócają one wzajemnie widoku z okien na otaczające budynek łąki, morze i panoramę Kopenhagi. U podstawy wieże skomunikowane są za pomocą łącznika rozpiętego nad wewnętrzną ulicą.
hNNLkRiJKwxqizTzulH3wg1B7LyQtWd5JgOkF74khcEbKOshEhvvBdTd6djg_3xn-bella-sky-5.jpg
Charakterystyczna, graficzna kompozycja pokrywająca elewacje złożona jest z białych i szklanych trójkątnych paneli i nawet z dużej odległości daje wyraźny, rozpikselowany efekt. Fot: Adam Moerk, designboom.com

Podepnij swój artykuł

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera