Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kamienne muzeum

 

Czas czytania: ~2 min


ZZpgOeZiNrvxmQfpm2HMNz89IXd4hHhmYDJkAhZlj2VZRXbGSIHcYucmxB9j_muzeum-w-dolinie-coa-1.jpg
Muzeum Archeologiczne w dolinie Côa w Portugalii ustanowiło nową jakość we wkomponowywaniu budynku w otoczenie.
29NvKvPfmFYOoQrwMbKj5bArLCraaUgN6Nn0WLvCdjNEEBNNEzt5wxSXffsw_muzeum-w-dolinie-coa-2.jpg
Konkurs architektoniczny na gmach muzeum, ogłoszony przez portugalskie Ministerstwo Kultury oraz tamtejsze stowarzyszenie architektów, wygrała propozycja młodego duetu z Porto: Pedro Pimentel i Camilo Rebelo.
tMfNhC3tW8RFSWbgZWJeDOlzYaGUt4mbGVRxDFX6EYGfA7XXvF2WEVdZUMaz_muzeum-w-dolinie-coa-3.jpg
Architekci zdradzają swoje inspiracje: „Paleontologiczne zabytki, zachowane w dolinie Côa uznawane są za najstarszy na kuli ziemskiej przykład „land-artu”. Dlatego nie chcieliśmy w tym miejscu wznosić zwykłego budynku – określamy go raczej jako „instalację w krajobrazie”. Dolina Côa, wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, to miejsce unikatowe pod względem historycznym, ale też wyjątkowo piękne krajobrazowo. Nie było łatwym zdaniem zbudowanie wśród wzgórz trzykondygnacyjnego gmachu tak, by nie zakłócić walorów tej wyjątkowej okolicy.
MCoYaYsDf2VcHf1H3iQUhfWjtg3IcK25AtCXlGL5wLGA7ZHZDtOOzBraZ1Cx_muzeum-w-dolinie-coa-4.jpg
Pimentel i Rebelo postawili na kompozycję z horyzontalnie ułożonych platform. Na szczycie wzgórza „położyli” jedna na drugiej trzy płaskie prostopadłościany, obłożone lokalnym kamieniem. Dzięki temu prostemu zabiegowi gmachu muzeum z daleka właściwie nie widać. Szosa, wiodąca do muzeum, prowadzi na jego dach. Tu znalazły się parkingi oraz taras widokowy. Niższe kondygnacje zajęły muzealne biura oraz – co najważniejsze – sale wystaw stałych i czasowych. Przyziemie budynku oszklono.
Od13YSq46cFpxe5JnTompYQRBfatZnxSxIBnhnoCu0DkXeX1trv2TeW6JlSX_muzeum-w-dolinie-coa-5.jpg
Wnętrze muzeum także jest wyjątkowe. Cały swój projekt architekci nazywają „jak wykute w kamieniu”, ale określenie to szczególnie wyraźnie można poczuć wędrując wewnątrz. Wąskie ale wąskie korytarze, jak przejścia w jaskiniach, niewidoczne otwory okienne rozmieszczone w sklepieniach lub ukryte za załomami ścian, także sztuczne oświetlenie wywołujące poczucie niepokoju, a może raczej wrażenie cofnięcia do czasów prehistorycznych – w budynku zastosowano wiele architektonicznych rozwiązań, które widza mają wprowadzić w klimat pradawnej jaskini. Co ciekawe, wszystkie wnętrza wykończono betonowymi płytami, czyli materiałem, nie kojarzącym się z prehistorią. Jak się okazuje nastrój sprzed tysięcy lat można stworzyć za pomocą jak najbardziej współczesnych elementów. Foto: Museu de Foz Coa, arte-coa.pt
VSXVhzTBVJY4FdFZhwuKR7nzdIEnGYBWxG15eyPzzAo32vrFxshUIbVwrnN7_muzeum-w-dolinie-coa-6.jpg
VQHCHsIZxvwsAJQ5AeJl5ao1PmQXIcodPVFOE7O2q2Ip0k0CfvFF3actd2By_muzeum-w-dolinie-coa-7.jpg
k5GI3NuCMnoRth5MnUzSiFjVForzCxvSMVZ47mo0eNGi6rGq3cLAsV6vrpNz_muzeum-w-dolinie-coa-8.jpg
V2DUw1ba1M2PbT7PCp7iKnfyqhvu4vTJit7epKTJr525loILtJckv4h2QL2k_muzeum-w-dolinie-coa-9.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera