Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biblioteka jak drzewo

 

Czas czytania: ~2 min


E7WyVhChrYwUPTjm9MbQ6YzUZQNlgZrjKnjslCYD8Mp1gdSeuGhHfHJ5RFyt_tallin-biblioteka-1.jpg
Gmach biblioteki Politechniki w Tallinie naśladuje drzewo. Zarówno pod względem symbolicznym, jak i całkiem dosłownie.
n8clKmty2VZngMb10iSqGS2bgAFfXAEZr1rhrjFaahtgbS6agc7aOs9d8PlC_tallin-biblioteka-2.jpg
Pracownia Agabus, Endjärv & Truverk Arhitektid, budując gmach biblioteki Politechniki w Tallinie, posłużyła się formą drzewa. Architekci mówią: „fundamenty wiedzy są jak korzenie drzewa; pień – to schody, po których można „wspinać się”, by zdobyć informacje; koronę stanowi przestrzeń, gdzie wiedzę zamienia się mądrość”.
GyxvHtHLgtCPtdR8NNc8APnon04RoUrgYEWUpWadysVoua63leSCCjjaG7v4_tallin-biblioteka-3.jpg
Ta metaforyczna i architektoniczna interpretacja projektu gmachu biblioteki znalazła uznanie nie tylko wśród studentów – projekt architektów z Agabus, Endjärv & Truverk Arhitektid był w tym roku nominowany do Mies van der Rohe Award w kategorii „Edukacja”. Ten trójpodział funkcjonalny odzwierciedlił się z konstrukcji gmachu, siedziby biblioteki Politechniki w Tallinie. Parter gmachu – to ogólnodostępna przestrzeń dla studentów i innych użytkowników biblioteki; z niej ku górze prowadzą szerokie schody oraz ciągi wind; sale na piętrach – to przestrzeń czytelni ogólnych i specjalistycznych oraz sale wykładowe, seminaryjne, konferencyjne.
mmH81DmORcBsmLcO4okTz9ZCxH5K1Q7WZIrSSsDTpSAKf9YQgNVolMKhbG0P_tallin-biblioteka-4.jpg
Jednak nie to jest najbardziej wyjątkowe w gmachu biblioteki. Niezwykła jest jego elewacja – wykonana z tkaniny. To największa ściana, wykonana z tkaniny w Europie, ma bowiem powierzchnię prawie 3,5 tysiąca m2. Siedzibę politechnicznej biblioteki pokrywa polimerowa, rozpięta na stalowym stelażu tkanina, która służy i jako element wyróżniający budynek, al. Też jako „żaluzja”, filtrująca światło. Co ważne – na tkaninie wydrukowany jest wzór, przypominający strukturę deski z sękami – co jest oczywiście kolejnym nawiązaniem do idei drzewa, która przyświecała projektowi.
jhamOJUniGY45FO6ZpCWKoyRatRGQdJBdWp4xbMgVVabKD89dFDQrtoHS8B0_tallin-biblioteka-5.jpg
We wnętrzu budynku na szklanych drzwiach i ścianach działowych pojawia się motyw gałęzi i liści, a w lobby, w ogólnodostępnym holu na parterze można usiąść na zielonych pufach w kształcie liści. „Drzewne” elementy pojawiają się w gmachu i jako metafora, i zupełnie dosłownie, jednak w sposób nie nachalny, nie przerysowany – a wyważony tak, by po prostu przestrzeń biblioteki stała się miejscem sympatycznym i przyjaznym. Foto: Kristi Lents, Jüri Seljamaa, .miesarch.com, allianss.eu
gTKi0TWMe7vvq2dZPCpEVnpKx2WjqajDjsgGGuefxrGlfviNDNnH6Ep1zUNh_tallin-biblioteka-6.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera