Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Od strony drogi dojazdowej Ty Hedfan wygląda całkiem normalnie. Od strony ogrodu okazuje się, że spora część domu wisi w powietrzu, a druga jest zakopana pod trawnikiem.

 

Nie niszczy linii brzegowej

Pomysł takiego wysunięcia jednego z pomieszczeń wyniknął z prostego faktu – przepisy ochrony przyrody zabraniają budować w tej okolicy bliżej niż 6m od brzegu rzeki. Architekci ominęli ten zakaz, wysuwając salon poza obręb domu i „zawieszając go” w powietrzu (a raczej stawiając na słupie) – tym samym nie niszczy on linii brzegowej chronionej rzeki Ysgir, zapewniając jednak mieszkańcom niezwykłe doznania widokowe.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera