Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szkoła podstawowa Martinet w dzielnicy Cornellà de Llobregat w Barcelonie ma bardzo jasny, uporządkowany podział funkcjonalny wnętrza oraz elewację, będącą źródłem niezwykłych efektów wizualnych.

 

Parter i piętra

Sam gmach szkoły rozdzielono na dwie części. Pierwsza, parterowa, pomieściła stołówkę, kuchnię, szatnie, salę gimnastyczne i gabinety pracowników. Tuż za nim stanęła trzykondygnacyjna bryła, w której znalazły się sale klasowe. Okna sal na pierwszym piętrze, przeznaczonych dla najmłodszych uczniów, zostały skierowane na południe, dzięki czemu każda klasa jest doskonale nasłoneczniona. Wyższe kondygnacje od południa posiadają korytarze, klasy zaś skierowano na północ. Oba budynki połączono trzecim, o formie łącznika, w którym zmieszczono recepcję, lobby oraz bibliotekę.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Naked House – projekt domu pracowni MAZM
Naked House – projekt domu pracowni MAZM

Naked House – projekt domu jednorodzinnego pracowni MAZM powstał dla rodziny z dziećmi. Wydawać by s ...

Unikato – lekarstwo dla miasta
Unikato – lekarstwo dla miasta

Unikato – to realizacja architektoniczna wyjątkowa z wielu powodów. Budżet tej inwestycji był ekstre ...

Projekt biurowca na rogu ulicy
Projekt biurowca na rogu ulicy

Projekt architektoniczny pięciokondygnacyjnego biurowca w centrum Częstochowy opracował zespół Danie ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera