Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Fundacja zajmująca się dziko żyjącymi reniferami w Norwegii zbudowała pawilon, przeznaczony do obserwacji tych zwierząt. Autorem projektu jest pochodząca z tego samego kraju pracownia Snøhetta.

 

Kontrast - bryła

Projektanci postawili na kontrast, zestawiając ze sobą surową, chropowatą bryłę zewnętrzną z ciepłym, przyjaznym wnętrzem. Z zewnątrz pawilon to stalowy stelaż, podtrzymujący szklane tafle. Użyta została tu stal patynowana, jakby zardzewiała, niestarannie wyszlifowana, nadająca tego właśnie „chropowatego” charakteru (poza tym surowe i odporne materiały były niezbędne, by pawilon wytrzymał srogi norweski klimat).

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera