Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przeplatające się ze sobą rdzawe, stalowe walce – to budowla, która w przypadku kolejnego tsunami ma dać schronienie, ale przede wszystkim psychiczne poczucie bezpieczeństwa.

 

Płaska podpora

Budynek, zaprojektowany przez pracownię Endo Shuhei Architect Institute i zbudowany w japońskim mieście Minamiawaji – to przede wszystkim siedziba Centrum Kontroli i Przeciwdziałania Skutkom Tsunami, coś w rodzaju ośrodka prewencji i pomocy. Jednak nie jest to biurowiec. Budowlę zaplanowano tak, aby w przypadku jakichkolwiek zdarzeń, związanych z klęskami żywiołowymi, mogła stać się schronieniem dla ludzi. Sami architekci mówią, że w chwili zagrożenia tsunami człowiek potrzebuje dwóch rzeczy: psychicznego poczucia bezpieczeństwa oraz płaskiego, stałego podłoża pod nogami. Obie te potrzeby ma spełniać wybudowana właśnie budowla.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Drewniana bryła wśród drzew
Drewniana bryła wśród drzew

Na szczycie stacji narciarskiej Słotwiny Arena (896 m n.p.m) wśród lasów pasma Jaworzyny Krynickiej ...

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi
Rewitalizacja zabytku z korzyścią dla ludzi

Wśród projektów architektonicznych nominowanych w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Wojew ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera