Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Siedziba firmy ThyssenKrupp w Essen ma nie tylko ciekawy kształt, jakby była złożona z dwóch dopasowanych do siebie klocków. Ma także ekologiczny i oryginalny sposób nasłonecznienia wnętrz.

 

Nad basenem

Opuszczony od lat poprzemysłowy obszar nie nadawał się pod zabudowę – trzeba go było najpierw oczyścić. Wywieziono więc z niego 4 km3 (!) ziemi, której użyto później do usypania pagórków na pobliskich terenach rekreacyjnych. Projektanci od początku wiedzieli, że nie zaprojektują wieżowca. W tej okolicy wyglądałby on karykaturalnie – zdecydowali się na budynek kwadratowy, o wysokości 50 metrów. Poprzedza go basen z wodą, dający efekty świetlne i malowniczo odbijający sylwetkę budynku. Do biurowca prowadzi długa, prosta droga, dająca szansę dostrzeżenia wszystkich jego uroków i niuansów.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nietypowe bloki dla Rzeszowa
Nietypowe bloki dla Rzeszowa

U stóp wzgórz w dzielnicy Zalesie w Rzeszowie znajduje się niska, głównie jednorodzinna zabudowa. W ...

Drewniana bryła wśród drzew
Drewniana bryła wśród drzew

Na szczycie stacji narciarskiej Słotwiny Arena (896 m n.p.m) wśród lasów pasma Jaworzyny Krynickiej ...

Capsulo – betonowa poduszka
Capsulo – betonowa poduszka

Capsulo – taką nazwę nosi zakład produkcji kawy, zlokalizowany na obrzeżach Tbilisi w Gruzji. Bardzo ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera