Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Choć z zewnątrz wygląda jak blaszany magazyn, budynek mieści wygodne, pełne światła i przestrzeni mieszkanie dla rodziny z trójką dzieci.

 

Pokój dla każdego

To właśnie rozkład wnętrza jest najważniejszym elementem tego projektu. Nie ma tu bowiem jasnego podziały na „gabinety”, „sypialnie”, „jadalnie” itd. Gospodarze uznali, że i tak każdy z domowników z czasem znajdzie swoje ulubione miejsce w domu, niezależnie od funkcji, jaką będzie pełniło dane miejsce. Są tu więc pokoje z trzech stron otoczone szybami (wiele ścian, wychodzących na wewnętrzne dziedzińce została przeszklona), które – jak mówią domownicy – rozdziela tylko deszcz lub wiatr; przestrzeń domu jest otwarta, przeplatają się w niej na równi części „obudowane” ścianami i nie zadaszone dziedzińce.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera