Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nową siedzibę Hong Kong Design Institute zaprojektowała francuska pracownia Coldefy & Associés, Architectes Urbanistes. Budynek zyskał oryginalną i lekką formę.

 

Wygodna przestrzeń publiczna

Nie samą nauką student żyje – architekci przewidzieli więc też sporą przestrzeń, w której można się spotkać, posiedzieć, odpocząć. Ogromne patio, które wypełniło przestrzeń pod „białym prześcieradłem” nie dość, że stało się publicznym placem miejskim, to jeszcze jest cały porośnięty trawą. Spadziste platformy, po których można się na niego wdrapać, tylko zachęcają do wejścia na trawnik, pojawiający się niespodziewanie wśród wieżowców najgęściej zabudowanego miasta świata.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera