Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nową siedzibę Hong Kong Design Institute zaprojektowała francuska pracownia Coldefy & Associés, Architectes Urbanistes. Budynek zyskał oryginalną i lekką formę.

 

Plac z basenem

Cały budynek HKDI stanął na podwyższeniu, na którym ustawiono cztery „nogi” – wolnostojące budynku, połączone „białym prześcieradłem”, czyli horyzontalną częścią kompleksu. Pod nią, a na podwyższeniu, znalazł się wspomniany plac. Jedną z jego części zajął... odkryty basen (to musi być niezwykłe uczucie, pływać w basenie w samym środku gigantycznej metropolii). Plac ma mieć jeszcze jedno zastosowanie – ma od czasu do czasu stawać się przestrzenią wystawienniczą, w której studenci będą prezentować swój dorobek. Foto: Sergio Pirrone, www.dezeen.com

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Rezydencja w kanionie
Rezydencja w kanionie

Projekt architektoniczny domu jednorodzinnego wśród skał kanionu w stanie Utah opracowało biuro Spar ...

Webinarium Grohe: Nie daj się nabić w butelkę
Webinarium Grohe: Nie daj się nabić w butelkę

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, projektantów wnętrz, studentów, wykonawców i wszy ...

Webinarium Bauder: Dachy zielone Bauder elementem zrównoważonego rozwoju
Webinarium Bauder: Dachy zielone Bauder elementem zrównoważonego rozwoju

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera