Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W hotelu, zbudowanym w 2008 roku w mieście Viana do Castelo w Portugalii każda kondygnacja żyje własnym życiem.

 

Poprzesuwane klocki

Minimalistyczny układ elewacji oraz skromność w użyciu materiałów budowlanych mogły, a nawet musiały być zastosowane, bo główną „ekstrawagancją” budynku jest jego kształt. Klocki-kondygnacje, ułożone jedna na drugiej, poprzesuwano względem siebie, zarówno na boki, jaki i w przód i tył. Sprawia to surrealistyczne wrażenie, jakby budynek się „rozjechał” i miał za chwilę rozsypać. Jakby zbudowało go z klocków dziecko, nie rozumiejące zasad symetrii ani statyki.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Niezwykły projekt wśród biurowców
Niezwykły projekt wśród biurowców

Kilka tygodni temu została podpisana umowa na realizację projektu architektonicznego amfiteatru, któ ...

Nowa cegła klinkierowa w ofercie marki Röben
Nowa cegła klinkierowa w ofercie marki Röben

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektów u ...

Kuryłowicz&Associates w finale ważnego konkursu architektonicznego
Kuryłowicz&Associates w finale ważnego konkursu architektonicznego

Znana polska pracownia Kuryłowicz&Associates znalazła się w finale międzynarodowego, prestiżowego ko ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera