Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pracownia Klab Architecture otrzymała nietypowe zlecenie. Poproszono ich o zaprojektowanie nowoczesnej, dużej apteki.

 

Przez dziurkę

Apteka ma dwuwarstwową elewację. Jedną stanowi szklana tafla, druga, nałożona od zewnątrz, to perforowany panel, w którym wycięto napisy w języku Braille`a. Panel ten służy odseparowaniu wnętrza apteki od ulicy, ale też efektom estetycznym: nocą światło z wnętrza przebija się malowniczo przez otwory w wierzchniej warstwie elewacji, w dzień słońce przesącza się do środka przez niewielkie dziurki.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera