Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dzieci i kwiaty

 

Czas czytania: ~3 min


sY6TlE0gGlwzMF1bgBKsqhvug6kAinzdhEf2I90QwJKrcICs4zUEIZnrU8Oy_timayui-kindergarten-giancarlo-mazzanti.jpg

Timayui to nowa, biedna dzielnica na obrzeżach Santa Marta – miasta na wybrzeżu Morza Karaibskiego w Kolumbii. Zasiedlana przez ludzi uciekających z miasta, pozbawiona jest infrastruktury, a standard życia jest, delikatnie mówiąc, niewysoki. Dążąc do zmiany tej sytuacji, władze miasta i Fundacja Carulla postanowiły zacząć od najmłodszych i zbudować przedszkole.

EL3P4NutS0ubyWkNq0Ta27TNm2cJ0PPOFzLBS1kut9LuLULYFFx1SgsZadN9_timayui-kindergarten-giancarlo-mazzanti-2.jpg
zG3pwPOfGCyOqI3BqDjXgem8pkGgzwBz5o4VUvGnHIdBSnQ9Z5Ya9VeJhpCq_timayui-kindergarten-giancarlo-mazzanti-3.jpg

Głównym celem inwestycji było podniesienie standardów zarówno edukacyjnych, jak i żywieniowych w nowej dzielnicy. Przy okazji okazało się, że także architektonicznych. Projektując przedszkole, architekci z pracowni Giancarlo Mazzantiego z Bogoty postawili na ideę architektury otwartej, która może pełnić różne funkcje i być wykorzystywana przez okolicznych mieszkańców, sprzyjając integracji nowej społeczności.

gSH3WjKRJxc5GVYpZlW4WMfLFkPfLeKc30SMayOmovexDxX6OHExqmxMj23v_timayui-kindergarten-giancarlo-mazzanti-4.jpg
YIGINlwcnP0uGhOaYuQzqx93mEq4CCcn6zWWOs99CxxDcTcVujG3WWu60p4w_timayui-kindergarten-giancarlo-mazzanti-5.jpg

Jak twierdzi Mazzanti, najważniejsze podczas projektowania przedszkoli jest zapewnienie neutralnej przestrzeni, którą dzieci będą mogły zmieniać zgodnie z własną wyobraźnią. Ważne są nie tylko klasy, w których odbywają się zajęcia, ale także małe patia, skwerki i kameralne, wewnętrzne przestrzenie, które dzieci mogą zaanektować jako miejsce zabawy. Szkoła sama w sobie musi być mechanizmem służącym nauce.

SiihMroQo6iEVeTWNnp76zonUaVSvRvSySuVdtU4HIFenOBYEt9PlTSsSqzr_timayui-kindergarten-giancarlo-mazzanti-6.jpg

Zespół przedszkolny składa się z sześciu modułów przypominających kształtem kielichy kwiatów. Każdy z nich tworzą trzy stożkowate segmenty mieszczące klasy i otaczające niewielki dziedziniec. Poszczególne budynki połączone są systemem łączników, które prowadzą do zewnętrznych holi wejściowych. Moduły zostały zaprojektowane tak, by mogły być zaadaptowane do różnych okoliczności i by można było w przyszłości dodawać kolejne struktury, rozbudowując założenie w miarę rosnących potrzeb.

92f7pYiQVGT8eZhSjK1WY6zzVx6sQZj3BMzMq04cery7NPsjn5AKaMdD6SE1_timayui-kindergarten-giancarlo-mazzanti-7.jpg
Lv0msC1j5yBrzgsRYQgM7x3f3fnjaHOMNe3SwDO41cZPwq3GQmO8T9EZOkFn_timayui-kindergarten-giancarlo-mazzanti-8.jpg

Forma budynków jest także związana ze specyfiką lokalizacji – zarówno środowiska naturalnego, jak i kultury. Nawiązująca do górskiego krajobrazu kompozycja tworzy na działce specyficzny, architektoniczny krajobraz, który staje się wyraźnym znakiem rozpoznawczym nowej dzielnicy. Niewielka skala i kształt budynków oraz otoczenie ich palisadowym ogrodzeniem przypomina zaś tradycyjne wioski indiańskie.

W przedszkolu ma się uczyć około 350 dzieci w wieku do 5 lat, podzielonych na cztery grupy wiekowe. Oprócz klas, w ramach kompleksu przewidziano część administracyjną.

bJCvK4bSjkLOI3dIkpe0Sy4vy19Za3FORekCXCygIYB7vNgB4lPjmJuLTPFj_timayui-kindergarten-giancarlo-mazzanti-9.jpg
pmGq24BrPm3uyr5N7mM7lov0960MwnFtiQsqo3eaizgvkmNanBJB35QcaLA4_timayui-kindergarten-giancarlo-mazzanti-10.jpg

Zastosowanie prefabrykatów umożliwiło skrócenie czasu i zmniejszenie kosztów budowy (koszt realizacji metra kwadratowego wynosił około 280 funtów). Ulokowanie budynków na osi północ-południe zapewniać ma naturalną wentylację i dobre oświetlenie wnętrz. Zbiorniki na wodę opadową umożliwiają jej magazynowanie i powtórne wykorzystanie do celów gospodarczych. Znajdujący się na terenie przedszkola ogród zaopatruje stołówkę w świeże warzywa, a jednocześnie pełni funkcję pomocy naukowej.

Architekt: Giancarlo Mazzanti, Bogotá
Zespół projektowy: Susana Somoza, Andrés Sarmiento, Néstor Gualteros, Oscar Cano, Lucia Largo
Konstrukcja: Nicolas Parva

fot: Jorge Gamboa, designboom.com

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera