Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szkocki architekt Richard Murphy zaprojektował niewielkie osiedle, w którym dokonuje współczesnej parafrazy elementów postmodernistycznych.

 

Z klocków

Budynek wygląda jak złożony z klocków, z mniejszych segmentów, które dopasowano tak, żeby stworzyły symetryczny układ. Część z dużych okien umieszczono w wykuszach, niektóre są podłużne, inne kwadratowe, ale każde ma swój lustrzany odpowiednik po drugiej stronie osi osiedla. Nie sposób oprzeć się skojarzeniom z budownictwem lat 90., kiedy to w budownictwie mieszkaniowym dominowała symetria, drobne elementy kolorystyczne oraz nietypowe materiały wykończeniowe (np. blacha).

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Znamy wyniki Konkursu Koło 2019
Znamy wyniki Konkursu Koło 2019

Konkurs architektoniczny, organizowany od kilkunastu lat przez firmę Geberit, zarządzającą marką Koł ...

.BIG – zielony biurowiec
.BIG – zielony biurowiec

.BIG – to nazwa nowego obiektu biurowego, który powstał w Krakowie przy ulicy Kapelanka, która w ost ...

Naked House – projekt domu pracowni MAZM
Naked House – projekt domu pracowni MAZM

Naked House – projekt domu jednorodzinnego pracowni MAZM powstał dla rodziny z dziećmi. Wydawać by s ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera