Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Świecąca kamienica

 

Czas czytania: ~2 min


3YDDwuj4YiEUUkmPQ91USSDy5aYPHwvz2TBGsUuZS3RQS1x3rkoY4MmeXNdh_robert-m-gurney-architect-town-house.jpg
Według American Institut of Architects najlepszym budynkiem mieszkalnym zrealizowanym w Stanach Zjednoczonych w 2010 r. jest dom, którego wnętrza powstały w wyniku adaptacji XIX-wiecznej kamienicy w historycznej dzielnicy Waszyngtonu. Jej przebudowę zaprojektowali architekci z pracowni Robert M. Gurney Architect.
uHsmIlo6Du5Zgk2B2cE2yHIMmLp8MYjb3aKXgjqxNjVLAgvnpz7hlWZwRrG9_robert-m-gurney-architect-town-house-2.jpg
Wpisana w zwartą miejską zabudowę, ponadstuletnia kamienica zajmuje całą działkę o szerokości 5,5 i długości 35 metrów. Budynek został poddany całkowitej renowacji, ale, zgodnie z wymogami ochrony konserwatorskiej, zachowana została typowa w tej okolicy, wapienna okładzina fasady. Na najniższej kondygnacji frontowa elewacja została jednak nieco przekomponowana, żeby stworzyć oddzielne wejście i sklepową witrynę. Tylna elewacja została zmieniona, żeby zapewnić więcej światła w budynku.
6FgkfKBn8UHIBbWDekqgwKXLCtYCawGe0aYB9tqVAZxKnPHZ6pQtFRl0bQGH_robert-m-gurney-architect-town-house-3.jpg
Przed przebudową, trzykondygnacyjny budynek w całości pełnił funkcje komercyjne. Jego wnętrza były dość ciemne, a sufity w efekcie poprzedniego remontu zostały obniżone na wysokość niecałych 3 metrów. Żeby w maksymalnym stopniu wykorzystać zastaną strukturę i nie ingerować w wapienną fasadę,architekci zdecydowali się zachować istniejące belki stropowe. Część podłóg trzeciej kondygnacji została jednak usunięta, żeby miejscami podwyższyć wnętrze, tworząc strefę o wysokości ponad 3,5 metra na szerokości całego budynku. Ulokowany bezpośrednio nad tym otwarciem duży świetlik zapewnia dostęp dziennego światła do wnętrza. Część stropów została także usunięta, żeby wygospodarować miejsce dla nowej klatki schodowej wykonanej z galwanizowanej stali. Wysoka na trzy kondygnacje komunikuje całe wnętrze i prowadzi na ulokowany na dachu taras. 'Ażurowa' podłoga połączona została pomostami.
VxCE831K0A8blk7mWqxZGeSRbENOgU9WOvK4ImGgqajPDqquLoRPx0ryo0u8_robert-m-gurney-architect-town-house-4.jpg
Wyeksponowane ceglane ściany pomalowana na biało i zestawiono z niebieskimi podłogami i kolorowymi, współczesnymi meblami. Elementy ze szkła i stali ujednolicają przestrzeń, w której pojawia się zróżnicowana, ale konsekwentnie stosowana paleta materiałów. W rezultacie powstało nowoczesne mieszkanie ujęte w ramy tradycyjnej, XIX-wiecznej kamienicy w zwartej zabudowie szeregowej. Projekt wygrał konkurs na najlepszą realizację mieszkaniową AIA National Housing Award, także American Architecture Award. Fot: Paul Warchol, archirecord.com
aaWmxuOjRDa81kgdmr1GSXbGmb9p7jokdMz72e7uZ5RXcDnY5qxCN1enQZsg_robert-m-gurney-architect-town-house-5.jpg
YWSti0Ju9V2IvyOrqiSrFpJfhkluLdYtC36uLidpLndmXqPVuYXVIxgyeuXN_robert-m-gurney-architect-town-house-6.jpg
y9UBIIZvGF4UPLVd1t1iIDTwZ6VxK8Fh8REMHNnOvACCJq3B9BZX25B2e3np_robert-m-gurney-architect-town-house-7.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie
Mirosław Nizio projektuje na Ukrainie

Pracownia Nizio Design International Mirosława Nizio, we współpracy z ukraińskim biurem Project Sys ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera