Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Gra światła i cienia – to najważniejsze, co chcieli osiągnąć architekci z pracowni Eastern Design Office, projektując gmach szpitala w japońskim mieście Shiga.

 

12 wejść

Ażurowa skrzynia ma nacięcia w kształcie lekko falujących, wąskich i szerokich szczelin. Niektóre z nich są jednocześnie wejściem w głąb budynku – takich wejść powstało 12, a szczelin, wpuszczających światło do wnętrza jest ponad 30. Elewacje mają 7m wysokości, dłuższy bok budynku liczy 41m, krótszy 13.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera