Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ze szklanym skrzydłem

 

Czas czytania: ~2 min


PrfOlMR6GPViSWQFdaSOHRXkmkXXMQydJF3G07FQuBqfx91633grkkUaRf4N_aaarchitects-kivi.jpg
Na pierwszy rzut oka prosta, przeszklona bryła foyer sali audytoryjnej Królewskiego Instytutu Inżynierii w Hadze nie ma w sobie nic niezwykłego. Kryje się w niej jednak niespodzianka – centralna część fasady to potężne skrzydło, które można podnieść, otwierając wnętrze holu na ogród.
TpfvcgQKPCGJKVba9zxQiz2ZYQeFPMCqM5xVTtU1CEe8UMrEIMyPsNrcQ6R7_aaarchitects-kivi-2.jpg
PLiXX8RRqSC2xk5qzBw2r0c8YU6YXglxSiJWRDlIpTUkEkccH72QpFy7zLLx_aaarchitects-kivi-3.jpg
Zaprojektowany przez biuro AAArchitects z Rotterdamu obiekt pełni podwójną rolę – pasażu prowadzącego do sali audytoryjnej i jej foyer. Żeby zapewnić maksymalną funkcjonalność długiej i dość wąskiej przestrzeni, architekci zdecydowali się na ograniczenie do minimum fizycznych przegród. Brak ścian działowych i kolumn sprawia, że w czasie największego natężenia ruchu hol i foyer mogą funkcjonować razem jako jedna przestrzeń.
c37uKgHeP3fuaZHzQ0QtbcI7c7W4uTHEp1NCwbhEZeZyuaop3uqfgAiGHmbA_aaarchitects-kivi-4.jpg
UH8Ua9DUwyDI3JsNGDuZ3ESCEaS1qtCcXkahDatglbuL9jIiCSkfJ8Ub194r_aaarchitects-kivi-5.jpg
Na szklanych elewacjach nowego budynku powtórzona została siatka podziałów okiennych w istniejących, historycznych budynkach. Z zewnątrz nowy obiekt wygląda jakby był w całości zrobiony jedynie ze szkła i silikonu, wewnątrz zaś jego konstrukcję tworzy rama ze stalowych profili. Żeby wzmocnić relacje między wnętrzem a otaczającym budynek ogrodem, architekci zaprojektowali duże drzwi podnoszone za pomocą siłowników hydraulicznych. Zamknięte są niewidoczne na gładkiej, transparentnej powierzchni elewacji, po otwarciu zaś tworzą rodzaj reprezentacyjnego portyku. Szklane elewacje wykonane zostały z szarego szkła kontrolującego dostęp światła, żeby chronić wnętrze przed przegrzaniem w gorące dni.
JL4UkwkeX2x07dxrjKcMThQyRLEOzbSViZEaajtY3e67OvglbmiDvfCvKUV0_aaarchitects-kivi-6.jpg
4pJqRU01RuZHSKfQ303eHWm9Td1XvWAUMsIoEBswaSYIOD7a2sAbg73Auhmt_aaarchitects-kivi-7.jpg
Dwupoziomowy sufit pasażu pokryty został kolorowymi panelami poliestrowymi i kamiennymi. Te pierwsze zostały zaprojektowane we współpracy z artystą Vincventem de Rijkiem. Są one podwieszone do stalowej kratownicy, a ich rozpiętość zmienia się w zależności od szerokości holu. Także specjalnie dla foyer zaprojektowana została długa stalowa lada z ukrytą umywalką. Pełni ona funkcję recepcji, a także przestrzeni magazynowej z wnęką osłoniętą ruchomą, drewnianą okładziną. Wykonane z czarnej płyty mdf drzwi nie mają klamek – są otwierane elektrycznie poprzez naciśnięcie guzika.
7WXXQiMF4EaWfjuHm7Ywun4jb4DN3TK7jabsSFiJRDXNYvlJfgQHMjlLvAhB_aaarchitects-kivi-8.jpg
Autorzy projektu: AAArchitects Zespół projektowy: Amer Alhassan, Wim Smits, Florence Paul, Luigi Depperu, Matteo Frongia Inwestor: KIVI NIRIA, The Royal Institute of Engineers KIVI NIRIA Realizacja: 2011 Konstrukcja: ABT Sufity: Atlier de Rijk Instalacje: ABT Wykonawca: DB Bouw Meble: Van Eijk meubel - interieurbouw Fot: Rob ‘t Hart Fotografie, architonic.com

Podepnij swój artykuł

tagi

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera