Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ani jeden metalowy element nie pojawia się w konstrukcji pawilonu, jaki na terenie muzeum w japońskim Hakone zbudowała pracownia Tezuka Architects.

 

Wzorem starożytność

320m3 drewna zużyto na tę ażurową budowlę. Jest ona zbudowana wyłącznie z drewna – łączenia pomiędzy deskami są zrobione za pomocą odpowiednich nacięć – nie użyto tu ani jednego gwoździa, śruby ani kleju. Architekci podkreślają, że inspiracją do tego projektu były dla niech starożytne japońskie świątynie w Nara i Kyoto, zbudowane z użyciem podobnej techniki.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Niezwykły projekt wśród biurowców
Niezwykły projekt wśród biurowców

Kilka tygodni temu została podpisana umowa na realizację projektu architektonicznego amfiteatru, któ ...

Nowa cegła klinkierowa w ofercie marki Röben
Nowa cegła klinkierowa w ofercie marki Röben

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektów u ...

Kuryłowicz&Associates w finale ważnego konkursu architektonicznego
Kuryłowicz&Associates w finale ważnego konkursu architektonicznego

Znana polska pracownia Kuryłowicz&Associates znalazła się w finale międzynarodowego, prestiżowego ko ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera