Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Mobilną salę koncertową, dostosowaną do działania na terenach zniszczonych klęskami żywiołowymi zaprojektowali Japończyk Arata Isozaki i Brytyjczyk, Anish Kapoor. Pretekstem do działania stało się marcowe trzęsienie ziemi w Japonii.

 

Elastyczna muszla

Obaj projektanci zaproponowali wykonaną z elastycznego materiału muszlę – przypominającą nieco kształt amfiteatru z dachem wspartym na dwóch, kielichowo rozszerzających się ku górze kolumnach. Organiczny kształt budowli projektanci połączyli z intensywnym kolorem – zaproponowali elewacje o żywej, czerwonej barwie.

Tagi


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera